British Pest Control Association (BPCA), care reprezintă 700 de companii de deratizare a raportat o creştere cu 51% a activităţii rozătoarelor în timpul primului lockdown la Londra în primăvara anului 2020, şi o creştere de 78% în noiembrie, după un al doile lockdown.

Şobolanii din Londra fac obiectul unui reportaj CNN, concluziile demersului jurnalistic fiind că numărul acestora aproape că s-a dublat după al doilea lockdown. „Sunt nişte maşini de supravieţuire; oriunde au acces facil la resturi alimentare, vor reveni în continuare„, spune Michael Coates, specialist în deratizare.

În condiţiile în care multe restaurante şi clădiri de birouri din centrul Londrei rămân goale, şobolanii sunt obligaţi să migreze în zonele rezidenţiale în căutare de hrană. Acolo, familiile petrec mai mult timp şi mănâncă acasă, ceea ce a dus la o creştere a cantităţii de deşeuri, aducând şobolanii în suburbii. Rozătoarele au mai fost atrase şi de mâncarea lăsată pentru păsări pe timpul iernii. „Am avut un caz al unei doamne bătrâne care obişnuia să hrănească păsările”, a spus Coates pentru CNN. „Până când ne-a sunat, erau probabil 10 până la 15 şobolani care se cuibăriseră în straturile cu flori”, adaugă el.

Paul Claydon, un alt exterminator, spune că în mod normal primeşte aproximativ zece apeluri pentru rozătoare pe săptămână, dar în timpul blocajului au fost „cu uşurinţă cu 20 mai multe”.

British Pest Control Association (BPCA) nu a calculat valorile pentru acest an, dar au spune că acestea sunt mai mari, ridicând o problemă de sănătate publică de care mulţi proprietari se ocupă singuri. Nimeni nu ştie cu adevărat câţi şobolani există în Londra, deşi unele anchete în rândul exterminatorilor susţin că numărul ar putea ajunge la 20 de milioane. Probabil că sunt mai mulţi decât cei nouă milioane de locuitori umani ai oraşului, a căror creştere a populaţiei încetineşte, potrivit Biroului de Statistică Naţională.

Şobolanii, între timp, se pot înmulţi rapid. Cercetările efectuate de firma de control al dăunătorilor Rentokil au afirmat că o pereche de şobolani reproducători poate duce la naşterea a aproximativ 1.250 de exemplare într-un an.

Şi dimensiunea şobolanilor creşte. Claydon susţine că nu este neobişnuit pentru el să prindă un şobolan care măsoară până la 40 de centimetri în aceste zile. Mulţi, spune el, necesită capcane mai puternice şi mai multă otravă pentru a fi ucişi.


Citeste si...
Primăria Capitalei si Federația Română de Fotbal va anunţă: Skillzy, mascota EURO 2020, este la București