Liz Truss
International

Liz Truss a felicitat-o pe Giorgia Meloni pentru victoria de la alegerile parlamentare din Italia

Premierul conservator britanic, Liz Truss, a felicitat-o luni pe liderul partidului post-fascist Fratelli d’Italia, Giorgia Meloni, pentru „succesul” său la alegerile parlamentare din Italia, subliniind că cele două ţări ale lor sunt „aliaţi apropiaţi”, notează AFP.

„Felicitări Giorgiei Meloni pentru succesul partidului său”, a declarat pe Twitter Liz Truss, adăugând: „de la sprijinul acordat Ucrainei până la gestionarea provocărilor economice globale, Regatul Unit şi Italia sunt aliaţi apropiaţi”.

Reacţia britanică contrastează oarecum cu cele mai moderate ale Franţei, Uniunii Europene, Germaniei sau Spaniei, în timp ce premierul polonez, Mateusz Morawiecki, a salutat „o mare victorie”, iar prim-ministrul naţionalist ungar, Viktor Orban, şi-a exprimat satisfacţia pentru o „victorie binemeritată”, potrivit agerpres.ro.

Liz Truss a felicitat-o pe Giorgia Meloni pentru victoria de la alegerile parlamentare, dar scrutinul a fost marcat de un profund absenteism

Giorgia Meloni, 45 de ani, şi partidul ei Fratelli d’Italia (FdI) s-au clasat pe primul loc la alegerile legislative italiene de duminică, într-un context de absenteism puternic.

Cu majoritate absolută în Parlament, lidera FdI, împreună cu aliaţii săi Matteo Salvini din Liga (anti-imigraţie) şi Silvio Berlusconi de la Forza Italia (dreapta) vor încerca în zilele următoare formarea unui guvern.

Silvio Berlusconi s-ar putea întoarce la conducerea Italiei alături de Georgia Meloni în timp ce italienii ies duminică la vot

Giorgia Meloni ar putea deveni prima femeie prim-ministru a țării, iar Silvio Berlusconi s-ar putea întoarce la politica de vârf din Italia.

Giorgia Meloni, șefa partidului post-fascist Frații Italiei, este probabil să devină prima femeie din țară care va conduce un guvern.
Italia se confruntă cu o serie de crize, de la inflație rampantă și evenimente meteorologice extreme legate de schimbările climatice, până la o criză energetică agravată de războiul din Ucraina.

Oamenii care au vorbit sâmbătă cu Agence-France Presse la Roma au spus că nu sunt siguri cu o zi înainte ca rezultatele să fie anunțate, deoarece ultimele sondaje arată că partidul Frații Italiei este probabil să câștige și să formeze un guvern.