Actualitate, Politic, Stiri

Liviu Dragnea bagă zâzanie în USL

Surpriză! Crin Antonescu este de acord cu idieile liderului PSD

dRAGNEA pONTA

Preşedintele PNL, Crin Antonescu, a declarat, vineri, la Satu Mare, că subscrie la ideea liderului PSD Liviu Dragnea că sunt destule lucruri de clarificat în interiorul USL, pentru a putea merge mai departe.

„Subscriu la ideea că sunt destule lucruri de clarificat în interiorul Uniunii pentru ca să putem merge mai departe aşa cum ne-am angajat în faţa cetăţenilor României care ne-au dat votul”, a declarat Antonescu. El a menţionat că subiectul legat de legile electorale nu este cuprins în programul de guvernare, dar a existat o înţelegere la nivelul USL pentru o discuţie „despre pachetul de legi electorale”.

Preşedintele PNL a afirmat că, de regulă, iniţiativele majore trebuie discutate în conducerea partidului, motiv pentru care subiectul iniţiativei propuse de parlamentarii PNL a fost ridicat în şedinţa BPN de săptămâna trecută.

Antonescu a mai spus că sunt trei acte politice majore care au făcut şi fac efecte „neplăcute” şi în cazul cărora nu a existat consultare la nivelul USL. Antonescu a precizat că nu vrea să le nominalizeze public, ci îi va transmite vicepremuerului Liviu Dragnea personal.

Liderul PNL a făcut această declaraţie răspunzând unei întrebări referitoare la declaraţiile lui Liviu Dragnea despre iniţiativa parlamentarilor PNL.

Vicepremierul Liviu Dragnea a declarat, vineri, că PSD nu susţine iniţiativa PNL de modificare a legii administraţiei locale şi consideră că trebuie o discuţie cu PNL cât mai curând pentru ca lucrurile să fie tranşate cât mai rapid, dacă se merge mai departe cu „acest USL”.

Întrebat despre iniţiativa legislativă a PNL de modificare a legii administraţiei publice locale astfel ca primarii să fie aleşi în două tururi de scrutin, precum şi modificarea modului de alegere a preşedinţilor de consilii judeţene, Dragnea a spus că PSD nu susţine în niciun fel această iniţiativă, care nu s-a discutat în USL.

„Poate să fie o iniţiativă, noi nu o susţinem în niciun fel. O să discutăm în Parlament, din moment ce nu s-a discutat în USL când s-a depus, discutăm în Parlament şi tranşăm în Parlament. Nu putem continua aşa, această ţară nu poate fi guvernată în acest mod. Un grup de parlamentari depune un proiect de modificare a unei legi importante. (…) Aceste lucruri trebuie tranşate foarte rapid. Suntem în stare să mergem mai departe cu acest USL şi să urmărim obiectivele stabilite politic în programul USL pe care le-am prezentat în 2011, pentru programul de guvernare asumat de noi cu bună credinţă, bine, dacă nu putem, trebuie să hotărâm, să nu păcălim populaţia”, a spus Dragnea.

El a spus că lucrurile trebuie lămurite „într-o discuţie foarte calmă”, care să aibă loc cât mai curând. Liviu Dragnea a arătat că este vorba de onoare şi nu mai vrea să participe la o mare minciună.

„E vorba de onoare, dacă noi am câştigat pe baza acestei încrederi generate de aceste proiecte şi noi nu le ducem la capăt, avem în continuare o mare problemă. (…) Chiar nu mai merge, după atâtea cicluri electorale în care românii au fost minţiţi, eu nu mai vreau să particip la o mare minciună. Dacă avem putere politică şi onoarea să ducem la capăt ceea ce am hotărât împreună, eu voi fi în continuare acelaşi susţinător şi soldat al USL, dacă nu, nu”, a adăugat Dragnea.

Parlamentarii PNL – 63 de senatori şi deputaţi – propun, într-o iniţiativă de modificare a legii pentru alegerea autorităţilor administraţiei publice locale, revenirea la sistemul de vot în două tururi pentru primari şi la alegerea şefului Consiliului Judeţean în mod indirect, de către consilieri.

Astfel, iniţiatorii propun revenirea la sistemul alegerii primarilor în două tururi de scrutin, dacă niciunul dintre candidaţi nu obţine 50% plus unu din voturi, dar şi la sistemul alegerii preşedinţilor consiliilor judeţene prin vot indirect de către consilierii judeţeni. De asemenea, se introduce prevederea protrivit căreia „alegerile pentru consilieri şi pentru primari sunt valabile, indiferent de numărul alegătorilor care au participat la vot”. (I.G.)

 

blank