Lira turcească
International

Lira turcească s-a prăbuşit cu 15%, la un minim istoric, după declaraţii ale preşedintelui Erdogan

Lira turcească s-a prăbuşit marţi cu 15%, la un minim istoric de 13,45 unităţi pentru un dolar, înainte de a atenua declinul, înregistrând a doua cea mai slabă evoluţie din istoria sa, după ce preşedintele Tayyip Erdogan a apărat reducerile recente ale dobânzilor şi s-a angajat să câştige ”războiul de independenă economică”, în pofida criticilor şi a apelurilor de inversare a politicii monetare, transmite Reuters.

Lira turcească a scăzut pentru a 11-a şedinţă consecutiv, iar de la începutul acestui an s-a devalorizat cu 45%, din care cu 26% doar de la începutul săptămânii trecute.

Erdogan a presat banca centrală pentru o relaxare agresivă a politicii monetare cu scopul de a stimula exporturile, investiţiile şi crearea de locuri de muncă, chiar dacă inflaţia a accelerat la aproape 20%, iar deprecierea lirei s-a accentuat, erodând profund veniturile turcilor.

Mulţi economişti au spus că reducerea dobânzilor este nesăbuită, în timp ce politicienii din opoziţie au cerut alegeri anticipate.

Cu toate că lira a recuperat jumătate din pierderile de marţi, fiind tranzacţionată la 12,485 unităţi pentru un dolar, în ultimele 11 zile a consemnat cea mai slabă evoluţie de după 1999.

Banca centrală a redus dobânda cheie cu un total de 4 puncte procentuale, începând din luna septembrie, făcând ca randamentele reale să fie puternic negative, ân timp ce practic toate celelalte bănci centrale au început să înăsprească politicile monetare sau se pregătesc să o facă.

Lira turcească a consemnat în acest an cea mai slabă performanţă comparativ cu restul monedelor din cauza unui experiment prematur al preşedintelui Erdogan, consideră analiştii.

Partidul AK al lui Erdogan scade în sondajele de opinie, înainte de alegerile programate să aibă loc până la jumătatea anului 2023, reflectând costurile de viaţă mult mai ridicate.

Şi faţă de moneda unică europeană lira turcească a coborât la un nou minim record, de peste 15 unităţi pentru un euro.

Erdogan şi-a apărat luni seara politica, afirmînd că dobânzile mai mari nu vor reduce inflaţia, o opinie neobişnuită pe care o susţine de ani de zile.