Liderii PNL se reunesc la această oră la Palatul Victoria pentru a discuta despre ce urmează după anunțul făcut de Klaus Iohannis în privința retragerii lui Ludovic Orban din calitatea de premier desemnat. Surse din conducerea PNL au declarat la unpost Tv că se ia în calcul varianta învestirii unui Guvern care să stea în funcție până în decembrie, la alegerile la termen, având în vedere că procedura pentru anticipate a fost blocată deja de CCR și există criza coronavirusului, care necesită existența unui Executiv funcțional.
De altfel, și Klaus Iohannis a repetat în declarația de marți seara că trebuie să se iasă din blocaj și că țara trebuie guvernată.
Variantele de lucru pentru funcția de prim-ministru sunt Nicolae Ciucă, ministrul Apărării și Bogdan Aurescu, ministrul de externe. Ambii au susținerea declarată a opoziției din Parlament pentru un vot de învestitură, dar cei din partid nu îi consideră capabili să gestioneze politic treburile și nevoile PNL, ei fiind tehnocrați, nu membri de partid.
Se caută și o soluție politică, deocamdată numele Ralucăi Turcan pentru o desemnare de prim-ministru fiind respinsă de colegii din PNL dar și de liderii partidelor de Opoziție. Un alt nume vehiculat este cel al lui Cătălin Predoiu, ministrul Justiției.
Mai este în discuție și culoarea Cabinetului, dacă să fie un guvern monocolor al PNL cu susținere negociată în Parlament sau să coopteze la guvernare de pe acum USR și PLUS.
Surse din conducerea PLUS au declarat la un pst Tv că partidul lui Cioloș este pregătit să intre la guvernare în orice moment și chiar își dorește acest lucru. De altfel, Dacian Cioloș a și anunțat public că se oferă să guverneze alături de PNL.
Situația este mai complicată în privința celor de la USR, ale căror atacuri la adresa PNL s-au întețit în ultimele zile, ba chiar s-a ajuns și la un război verbal între Klaus Iohannis și Dan Barna.