liderii G7
International

Liderii G7 cer Chinei să preseze Rusia să oprească războiul din Ucraina

Într-o critică fără precedent la adresa politicilor Beijingului, liderii G7 au cerut marți Chinei să-și folosească influența asupra Rusiei pentru a opri războiul pornit de Putin în Ucraina, dar și să renunțe la „pretențiile maritime expansive” în Marea Chinei de Sud, notează Reuters.

China ar trebui să facă presiuni asupra Rusiei pentru a retrage imediat și fără condiții trupele din Ucraina, a transmis G7, amintind de o hotărâre a Curții Internaționale de Justiție care cere Moscovei să își suspende operațiunea militară și de rezoluțiile aferente ale Adunării Generale a ONU.

Într-un comunicat care încheie summitul de trei zile din Alpii bavarezi, Grupul celor șapte democrații industriale bogate și-a exprimat îngrijorarea serioasă cu privire la situația din mările Chinei de Est și de Sud și s-a opus încercărilor unilaterale de a schimba status quo-ul prin forță sau coerciție.

„Subliniem faptul că nu există niciun temei juridic pentru pretențiile maritime expansioniste ale Chinei în Marea Chinei de Sud”, a spus sursa citată.

Liderii G7 s-au declarat „grav îngrijorați” de situația drepturilor omului în China, inclusiv de munca forțată din Tibet și Xinjiang. De asemenea, China ar trebui să își onoreze angajamentele privind respectarea drepturilor, a libertății și a unui grad ridicat de autonomie în Hong Kong, au declarat aceștia.

Într-un limbaj fără precedent, liderii G7 au evidențiat, de asemenea, politicile chinezești care nu sunt de piață, despre care au spus că denaturează economia globală, și s-au angajat să colaboreze pentru a asigura condiții de concurență echitabile pentru întreprinderile și lucrătorii lor.