Liderii G7
International

Liderii G7 avertizează Moscova și dau asigurări Ucrainei că o vor sprijini „financiar, umanitar, militar, diplomatic atat cât va fi nevoie”

 1 Vizualizari totale,  1 Vizualizari azi

Liderii G7 (Grupul celor sapte natiuni puternic industrializate – SUA, Franta, Germania, Italia, Japonia, Marea Britanie si Canada) au promis marti „sa-i ceara socoteala presedintelui rus Vladimir Putin” dupa intensificarea atacurilor cu rachete rusesti in ultimele doua zile asupra Ucrainei, relateaza AFP citata de Agerpres.

„Condamnam aceste atacuri in cel mai vehement mod cu putinta si reamintim ca atacurile nediscriminatorii impotriva populatiei civile nevinovate constituie o crima de razboi”, au transmis Moscovei liderii G7 intr-un comunicat, dupa o reuniune de urgenta desfasurata in format de videoconferinta, la care a participat si presedintele ucrainean Volodimir Zelenski.

De asemenea, sefii de stat si de guvern din G7 au „deplans strategia rusa de escaladare deliberata, inclusiv mobilizarea partiala a rezervistilor si retorica nucleara iresponsabila, care pune in pericol pacea si securitatea in lume”. Ei au avertizat Moscova, reafirmand ca „orice utilizare a armelor chimice, biologice sau nucleare de catre Rusia ar avea consecinte grave”.

In aceeasi declaratie, liderii G7 au subliniat ca vor exista noi sanctiuni impotriva Rusiei.

Liderii G7 au vizat si Minskul, dupa anuntul acestuia privind crearea unei forte militare comune cu Moscova, ceea ce constituie „exemplul cel mai recent de complicitate” a Belarusului cu Rusia in razboiul impotriva Ucrainei.

„Reiteram apelul nostru catre autoritatile din Belarus de a nu mai permite fortelor ruse” sa utilizeze teritoriul lor pentru a actiona impotriva Ucrainei, afirma liderii G7, care l-au asigurat de asemenea pe presedintele Zelenski de sprijinul lor „financiar, umanitar, militar, diplomatic atat timp cat va fi nevoie”.

Totodata, ei au declarat ca „asteapta cu interes” rezultatele Conferintei internationale a expertilor cu privire la restabilirea, reconstructia si modernizarea Ucrainei, preconizata sa se desfasoare la 25 octombrie la Berlin, cu participarea presedintelui Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.

blank