Politic, Stiri, Ultima Ora

Lider din „noul PNL”, despre scenariul Băsescu-premier în 2015: niciodată să nu spui niciodată!

Zvonurile din această toamnă, legate de scenariul Iohannis-președinte / Băsescu-premier, informaţii catalogate la momentul respectiv a fi „de campanie”, par a prinde acum contur. Cel puțin așa indică afirmațiile recente ale unui lider din „noul PNL”, Tinel Gheorghe.

646x404-1_82382100

Invitat într-o dezbatere televizată, Tinel Gheorghe, liderul grupului PDL din Camera Deputaţilor, nu a exclus o alianță cu PMP în 2015 pentru a da jos Guvernul Ponta și pentru a forma o nouă majoritate, arătând că ar fi acceptabil chiar și scenariul cu Traian Băsescu în fruntea viitorului Executiv, după cei 10 ani petrecuți la Cotroceni.

„Da. Ce o să facem acum? Se creează o nouă majoritate politică ce trebuie să guverneze România”, a răspuns Tinel Gheorghe la întrebarea directă a moderatoarei „Vă faceți frate cu dracu’ – că așa este o metaforă – ca să treceți puntea, cu PMP, care poate să spună: Da, dar numai cu Traian Băsescu premier?”.

Poziția liderului grupului PDL din Camera Deputaţilor arată că aripa PDL-istă din noul PNL și-ar dori atragerea PMP într-un nou proiect politic – un scenariu care ar aduce voturi atât de necesare grupării formate în jurul lui Klaus Iohannis în această toamnă. În același timp, dacă privim cu atenție la comportamentul PNL din a doua jumătate a anului 2014, nu pare exclusă nici acceptarea din partea acestora a unei alianțe cu partidul tandemului Băsescu-Udrea. Așa cum liberalii au acceptat compromisul unei alianțe cu PDL pentru a-l face pe Iohannis președinte, la fel pot accepta un nou compromis: includerea lui Traian Băsescu în construcția politică pentru a prelua și guvernarea!

Cu alte cuvinte, scenariul Băsescu-premier nu este o invenție cu care erau speriaţi votanții lui Klaus Iohannis în această toamnă. Este evident că strategia este testată la nivelul opiniei publice, iar în plan politic are susținători. Şansele acesteia de materializare depind strict de numărul „Tineilor” existenţi în aripa PDL-istă a „noului PNL” și de nivelul de disponibilitate al liberalilor să faca un compromise suprem, împăcarea cu Traian Băsescu, scopul tuturor fiind preluarea întreagii puteri cât mai repede posibil.