Featured, Politic

Liberalul Florin Roman vrea respingerea Codului Administrativ iniţiat de UDMR

Liderul deputaţilor PNL, Florin Roman, solicită includerea pe ordinea de zi a comisiilor de specialitate a proiectului de lege privind Codul administrativ iniţiat de UDMR, precum şi respingerea acestuia, apreciind că iniţiativa vizează „atingerea obiectivului autonomiei”.

„Deputaţii PNL solicită includerea pe ordinea de zi, sau pe ordinea de zi suplimentară a plx 190/2020, la toate cele patru comisii de raport şi la cele doua comisii de aviz, pentru a fi respins prin vot. Solicităm totodată trimiterea de urgenţă a avizelor şi rapoartelor în plen, pentru a acorda un vot împotriva acestui proiect. O nouă dovadă a înţelegerii dintre PSD şi UDMR, după adoptarea tacită la Camera Deputaţilor a proiectului de lege privind Autonomia Ţinutului Secuiesc”, arată liderul deputaţilor PNL, într-un comunicat citat de Agerpres

Florin Roman adaugă că proiectul, adoptat tacit de Senat, a fost susţinut şi votat de senatorii PSD în comisiile de specialitate, „semn că de aceasta dată, acordul PSD a fost unul la vedere, de susţinere” pentru proiectul UDMR.

„Acesta reprezintă practic un nou Cod Administrativ, rescris în varianta UDMR şi susţinut prin vot de PSD, o nouă dovadă clară că adoptarea tacită a proiectului de lege privind Autonomia Ţinutului Secuiesc nu a fost un simplu accident. Printre altele, proiectul UDMR, adoptat tacit de Senat creează cadrul ‘legal’ pentru obligativitatea oficializării limbii române, dar şi pentru arborarea drapelului Ungariei sau a aşa-zisului Ţinut Secuiesc. Practic, prin tot soiul de amendamente, UDMR, susţinută de PSD, încearcă atingerea obiectivului autonomiei: dacă înainte se putea folosi limba maghiară, şi subliniez, se putea, acum sunt obligate, şi repet, obligate autorităţile locale să asigure folosirea acestei limbi. Dacă în textul iniţial se prevedea folosirea limbii maghiare doar în administraţia publică locală, acum UDMR, susţinut de PSD transferă obligativitatea folosirii limbii maghiare şi în zona Poliţiei Române. E doar un exemplu despre modul în care acest nou proiect de lege marca UDMR-PSD, încearcă să transpună în practică autonomia de tip Ţinutul Secuiesc”, a spus Roman.

El subliniază că „PNL respinge categoric” orice proiect de lege al UDMR, susţinut de PSD, „de enclavizare şi federalizare” a României şi cere celor două partide „să rupă frăţia intereselor de partid, care nu pot prevala” interesului naţional şi constituţional al statului naţional, unitar şi suveran.

Proiectul de lege privind Codul Administrativ a fost iniţiat de către 30 de parlamentari UDMR, fiind adoptat tacit de Senat pe 23 aprilie şi înregistrat pe 29 aprilie la Camera Deputaţilor în vederea dezbaterii. Acesta a fost înregistrat la Senat pe 24 februarie.

udmr, psd, autonomie, tinutul secuiesc, florin roman, cod administrativ

blank