Liberalii vor avea de ales, la Congresul din septembrie, între a continua cu Ludovic Orban la șefia formațiunii sau a încerca cu Florin Cîțu. Ambii concurenți le-au cerut susținătorilor să se abțină de la atacuri publice, pentru ca formațiunea să nu-și mânjească imaginea în cele patru luni de campanie internă.

În spatele ușilor închise, cele două tabere din PNL și-au creionat o strategie în lupta care depășește miza șefiei PNL: ramificațiile se întind în posturile din Guvern, unde PNL este vioara întâi, în funcțiile din Parlament și din instituțiile aflate sub control parlamentar, dar și la candidaturile pentru următoarele runde de alegeri locale, parlamentare, europarlamentare și prezidențiale din 2024.

Surse liberale au explicat care sunt strategiile concurenților din partid:

Planul susținătorilor lui Florin Cîțu

În ‘barca’ premierului se mizează pe frustrarea liberalilor care nu au prins un loc la ‘masa bucatelor’ după alegerile parlamentare. Susținătorii lui Cîțu vor să-i atragă pe PNL-iștii dornici să se afirme, dar care nu au funcțiile dorite. 

De asemenea, liberalii proveniți din fostul PDL așteaptă să-și ia revanșa în partid, după ce acuză că au fost tratați în dese rânduri ca un musafir nepoftit în partid. Ludovic Orban a fost unul dintre vechii liberal care nu au fost niciodată de acord ca oamenii lui Băsescu să dea tonul în partid. În calitate de lider PNL, Orban s-ar fi opus tentativelor ca foștii PDL-iști să le vorbească liberalilor despre liberalism sau să le spună cum se face politica. Fostul PDL are, astfel, o poliță de plătit față de Ludovic Orban.

Susținătorii lui Florin Cîțu susțin și promovează în partid ideea că președintele Klaus Iohannis susține o schimbare în partid și că vede în Florin Cîțu un partener. Apariția lui Florin Cîțu alături de Klaus Iohannis la un eveniment public, la o zi după ce premierul și-a anunțat candidatura la șefia PNL, a oferit muniție taberei pro-Cîțu.

O importantă campanie internă de decredibilizare a lui Ludovic Orban va fi pusă în scenă de susținătorii lui Florin Cîțu. Liberalii pro-Cîțu vor promova ideea că Orban este „un cal mort” care mai contează în politică doar pentru că și-a asigurat șefia Camerei Deputaților prin sacrificii mari pentru restul PNL-iștilor.

Nu în ultimul rând, Florin Cîțu este creditat cu un atu important: în pixul său stau numirile și demiterile din Guvern.

Planul susținătorilor lui Ludovic Orban

Susținătorii lui Ludovic Orban afirmă că raportul de forțe le este net superior și că, dacă Congresul ar avea loc mâine, liderul PNL ar câștiga un nou mandat la șefia partidului.

Potrivit aripii Orban din PNL, poza în care apare Florin Cîțu înconjurat de lideri și miniștri PNL nu înseamnă nimic, fiind doar o poză de moment care arată poziționarea unor liberali care au mers pe persoană fizică și nu au în spate susținerea organizațiilor județene.

Și în tabăra pro-Orban se derulează o campanie de denigrare a competitorilor, aceștia fiind prezentați ca fiind persoane avide de putere, fără prea multe legături cu liberalismul și fără credințe profund liberale, dar care vor să se cocoațe pe moștenirea istorică a Brătienilor.

O altă idee acreditată în sprijinul liderului PNL este că așa cum e Ludovic Orban, cu bune și cu rele, măcar liberalii știu la ce se pot aștepta de la el, spre deosebire de Florin Cîțu, fără experiență politică și care, în afară de vorbe, nu știe cum să conducă un partid.

Alegerile de la firul ierbii

Până la Congresul PNL vor avea loc alegeri în fiecare organizație județeană. Atât susținătorii lui Florin Cîțu cât și cei ai lui Ludovic Orban au o strategie similară: dacă aliații lor nu câștigă o cursă locală, nu vor rămâne cu mâna goală pentru că își vor unii forțele cu cei care au pierdut competiția și vor reuși să obțină câteva voturi în vederea Congresului.

De altfel, în ambele tabere se acreditează ideea că nu vor fi filiale 100% pro-Orban sau pro-Cîțu pentru că indiferent dacă o organizație județeană alege să-l susțină pe unul din candidații la șefia PNL și chiar dacă adoptă o rezoluție de susținere a acestuia, celălalt candidat va obține unele voturi ale delegaților.

Un avantaj este revendicat de ambele tabăre: dacă susținătorii lui Ludovic Orban consideră că primarii înclină să joace pe mâna lui Ludovic Orban pentru că „e de-al nostru”, susținătorii lui Florin Cîțu apreciază că va conta mult și faptul că premierul are „pâinea și cuțitul”.