Liberalii, mai ceva ca la congresul PCR. Adunați la Palatul Parlamentului, cu ocazia Consiliului Național al PNL, liberalii de vază nu au lăsat să treacă pe lângă ei evenimentul. Dacă membrii partidului care nu sunt în conducere au mai stat pe holuri, pe la cafele sau pe la discuții la colț de hol (lucru remarcat și criticat de Ludovic Orban), cei din eșalonul I au făcut bravadă cu declarațiile. Doar-doar vor fi remarcați. Unora le-a și ieșit. Printre aceștia Florin Roman, Raluca Turcan, Ludovic Orban, mereu prezentul Rareș Bogdan dar și „viitorul Rareș Bogdan“, Robert Sighiartău. Câteva dintre declarațiile lor, așa cum au fost redate de agențiile de presă, pot fi citite mai jos:

FLORIN ROMAN – Fac un anunţ publicitar politic la început, ceea ce ar putea fi o glumă sau nu. Sună aşa: caut naş pentru tăierea moţului la botezul moţiunii de cenzură a PSD. Cu o singură condiţie. Să ştie naşul cum se numeşte moţiunea, pentru că aşa cum aţi văzut şi dumneavoastră, au depus o moţiune pe care ei chiar nu ştiu cum s-o boteze, cum o cheamă şi de unde a apărut. Asta spune totul despre seriozitatea Partidului Social Democrat

RALUCA TURCAN

”Am schimbat radical soarta României. Am atins o maturitate politică pe care nu o mai are niciun partid din România. Am luat o vistierie prăduită de PSD și nu ne-am plâns, știam la ce să ne așteptăm. Am făcut bugetul adevărului, este pentru prima dată când am început anul cu o lege a bugetului. Suprataxarea pe carburanți a devenit istorie. Am majorat salariul minim, am indexat alocațiile de stat pentru copii, am respectat calendarul salariilor. Vom găsi resursele financiare și pentru majorarea alocațiilor pentru copiii.

Investim 50 de miliarde de lei. Nu decontăm lucrări fictive. Banii europeni se vor duce în domenii-cheie: educații, sănătate, infrastructură. Vom investi în spitalele regionale, vom transforma sănătatea într-un domeniu care să facă România sănătoasă. Prin liberalizarea rezidențiatului s-au creat 44 de centre noi, publice și private, și e o mare reușită.

Demarăm marile lucrări de infrastructură pe fonduri europene, așa cum e normal. Am dus o bătălie dură pe justiție. Procedura desemnării șefilor de parchet se desfășoară transparent. Suntem capabili să guvernăm România pentru cel puțin 4 ani de acum înainte.”, a spus Raluca Turcan.

RARES BOGDAN

”Acum o să fiu, probabil, mai puţin simpatic, până acum am fost extrem de politically correct. Vreau să vă spun o chestiune extrem de simplă: dragii mei, cei care sunteţi miniştri în Cabinet, trebuie să înţelegeţi că, în afara faptului că premierul României v-a ales şi a făcut-o foarte bine, trebuie să înţelegeţi că nu sunteţi singuri acolo şi că fără primarii, deputaţii, europarlamentarii şi liderii partidului nu reprezentaţi foarte mult. Legătura cu ei este obligatorie şi sper din tot sufletul să înţelegeţi că trebuie să fiţi un ajutor în campaniile anului 2020 şi nu să trebuiască unii dintre ei să dea explicaţii pentru ceea ce faceţi dumneavoastră.

Mă gândeam zile trecute împreună cu câţiva prieteni dragi şi, de asta vreau unora dintre dumneavoastră să vă spun să faceţi rugăciuni în fiecare zi în sănătatea lui Ludovic Orban, şi vă spun de ce. Din trei motive. Unu: pentru că v-a ales să faceţi parte din echipa guvernamentală. Doi: pentru că m-a invitat, m-a susţinut să intru în PNL şi să, plec din presă, pentru că dacă aş fi rămas în presă nu ştiu cum aţi fi scos cămaşa şi cât de bine v-aţi fi simţit după câteva emisiuni făcute de mine cu Oreste Teodorescu, Cristi Diaconescu, Ion M. Ioniţă Stelian Negrea, nu mulţi, trei patru dintre dumneavoastră. Şi trei să-i mai mulţumiţi o dată lui Ludovic Orban pentru faptul că este un adevărat pompier atomic comunică de multe ori şi pentru dumneavoastră. Înţelegeţi că presa este singura armă a voastră, nu fugiţi de ea. Dacă nu comunicaţi, creaţi o problemă PNL şi premierului, nu doar dumneavoastră. Învățați din ce face Ludovic Orban. Aveți paratrăsnetul și vă acoperă și comunică atunci când dumneavoastră refuzați comunicarea.”.

LUDOVIC ORBAN

„Nici trei luni nu avem la guvernare, şi deja imaginea României s-a schimbat la nivel european. Asta se vede în modul în care Florin Cîţu ia credite, la dobânzi mult mai bune. Sigur, mi-aş fi dorit să luăm credite pentru investiţii, nu pentru pensiile şi salariile umflate cu pompa ale unor oameni care nu merită. Nu e vina noastră!

– Mi-ar lua ore întregi să vă zic ce facem, pentru că în fiecare zi facem istorie. Muncim 24 de ore pentru a găsi soluţii la problemele pe care ni le-au lăsat ăştia, pentru pagube, şi pentru deficitul îngrozitor.

– Încercăm şi nu este simplu să rezolvăm problemele, pentru că de şapte ani de zile administraţia la nivel managerial a fost populată cu oameni care nu vor să asculte de miniştri, aleg calea cea mai uşoară, care împachetează orice decident politic, care nu vor să facă nimic. Vom curăţa administraţia, pentru că trebuie să aibă la baza competenţă, cunoaştere, dedicare pentru interesul public şi spirit antreprenorial.

Citeste si...
Elena Udrea, după ieșirea publică a Codruței Kovesi: „Cât tupeu să ai să ieşi şi să spui că nu este adevărat?”

– Dragii mei, vă spun, visul poate deveni realitate. Haideţi să facem toţi acelaşi lucru pe care l-au făcut deja reprezentanţii noştrii din administraţia locală în aproape toate comunităţile pe care le conduc, de multe ori apelând la decizii nepopulare în primă fază, punând în practică programe în care nu au crezut nici consilierii locali. La fel cum am fost performanţi în guvernarea locală şi am creat diferenţe nete între administraţia liberală şi cea a PSD, trebuie să arătăm la fel şi la Guvernare, să arătăm că avem curaj, iniţiativă, că suntem cu mandatul pe masă pentru a face ceea ce considerăm că este fundamental pentru România.

– Intrăm într-o perioadă tulbure. Cu 21 la sută în Parlament, şi cu o susţinere eterogenă datorată mai multor grupuri politice, dar care în multe situaţii gândesc altfel decât noi. Cu 21 la sută e greu să guvernezi. În 1875, patru facţiuni ale PNL s-au unit şi a urmat lunga guvernare liberală cu I.C Brătianu, care a scos România din influenţa turcească şi a plasat-o definitiv în Europa. Nu ştiu ce se va întâmpla în Parlament, dar nu mă las judecat de actuala majoritate care nu are legătură cu interesul României. Nu mi-e teamă de ei şi indiferent ce se va întâmpla, le spun un singur lucru: trebuie să reuşim în toate alegerile care vor urma, indiferent cum sunt, pentru că doar aşa România poate ajunge la realitatea pe care o visez eu şi pe care o visaţi fiecare dintre voi!

„Nu ştiu ce se va întâmpla în Parlament, dar nu mă las judecat de actuala majoritate care nu are legătură cu interesul României. Nu mi-e teamă de ei şi indiferent ce se va întâmpla, le spun un singur lucru: trebuie să reuşim în toate alegerile care vor urma, indiferent cum sunt, pentru că doar aşa România poate ajunge la realitatea pe care o visez eu şi pe care o visaţi fiecare dintre voi!”, a completat premierul.

„Trebuie să lansăm nu Start-Up Nation pentru pomanageala pe care a gândit-o PSD, trebuie lansată Start-up Nation acolo unde există resurse de creativitate, unde există oameni care au capacitatea să facă performanță, Start-Up nation în domeniul IT, Start-Up Nation în cercetare, Start-Up Nation în domeniul studenților și în toate domeniile care pot să ne aducă, cu adevărat, ridicarea economiei românești“

„Trebuie să permitem oricărui român care vrea să-și deschidă o afacere, să găsească un partener în statul român, să găsească o susținere în dezvoltarea afacerilor. Oricărui business din România, care vrea să se dezvolte în regiune sau care vrea să iasă pe piețele internaționale, trebuie să aibă un partener în Guvernul României și în autoritățile statului. Orice român care vrea să facă o mică firmă, indiferent în ce domeniu, în cercetare, mai ales în domeniile de vârf”, a motivat acesta.

„Vedeți că de cele mai multe ori, românii care au plecat în afară ne fac cinste, iar ei au ajuns să fie apreciați și lăudați de managerii, de patronii și de angajatorii lor și de multe ori nu sunt lăsați să plece și li se fac oferte din ce în ce mai bune pentru a rămâne în companiile, în instituțiile publice în care și-au construit o carieră. Ei au plecat pentru că nu am făcut și noi același lucru, în România. Pentru că România este ținută captivă de tot felul de baroni și baroneți roșii care își imaginează că instituțiile statului au fost inventate ca să le producă lor avantaje și nu ca să servească cetățeanul. Nimeni nu are nici un monopol în țara asta, iar acest lucru trebuie să-l impunem prin tot ceea ce facem de la nivel guvernamental”.

Mi-ar lua ore întregi să vă spun ceea ce facem zi de zi, pentru că fiecare zi este, de fapt, o istorie. În fiecare zi, atât eu cât și vicepremierul, cât și miniștrii, cât și ceilalți oameni muncim 14-16 ore pe zi. De la 7-8 dimineața, până la 12-1 noaptea, fără nicio limită, pentru a găsi soluții pentru nenorocirile pe care ni le-au lăsat ăștia, pentru problemele nerezolvate, pentru toate pagubele și prejudiciile pe care ni le-au generat și mai ales pentru deficitul îngrozitor, în materie de relații cu toți partenerii de care avem nevoie, pentru a ridica România și a o aduce pe drumul corect, pe drumul normal”, a zis premierul Ludovic Orban.

Robert sighiartău liberalii au dat primul guvern din ultimi 80 de ani A fost cel mai bun an al PNL, de la reinstalarea democraţiei din România. Nu ne vom opri aici, suntem obligaţi să avem un an 2020 la fel de bun, pentru că avem alegeri decizia PNL de a-şi asuma guvernarea, cu oric risc electoral, a fost una majoră, care a făcut diferenţa dintre noi şi ceilalţi actori politici Parteneriatul cu Klaus Iohannis este viu PNL trebuie să aibă o viaţă internă vie, în continuare, pentru că aşa se face o politică responsabilă“