Featured, Politic

Liberalii lucrează intens la definitivarea Guvernului Orban- Iohannis

După ce au încheiat prima rundă de negocieri cu partidele, liberalii s-au consultat, sâmbătă, cu președintele Klaus Iohannis.

Discuțiile au vizat stadiul negocierilor, lista propunerilor de miniștri, dar și programul de guvernare. Zilele acestea șeful statului a fost plecat din țară și va lipsi și la începutul săptămânii viitoare.

În jur de ora 11.00, Klaus Iohannis a ajuns la sediul din Aleea Modrogan. El a avut două întâlniri la sediul partidului. Una dintre întrevederi cu Ludovic Orban, președintele PNL, alta cu echipa de campanie.

Pe agendă au fost trecute discuții despre lista de miniștri care a suferit modificări, programul de guvernare, acțiunile de campanie.

Ajuns la sediul PNL, Iohannis a susținut că a venit la o ședință de campanie și nu a dorit să dea declarații, plecând fără să facă alte precizări.

Nici Ludovic Orban nu a fost foarte vorbăreț sâmbătă, după ieșirea de la ședința care a durat două ore și jumătate.

”Noi suntem la faza în care PNL și-a asumat răspunderea guvernării și am prezentat candidatul de prim ministru, am fost desemnat să preiau guvernul. În termenul constituțional suntem în faza discuțiilor cu partenerii noștri care au contribuit la moțiune.

Continuă consultările cu societatea civilă și cu instituții importante cu statul român. Miercuri și joi vom avea discuțiile din runda a doua. Ne așteptăm la un boicot din partea PSD și vom veni cu o strategie să trecem peste acest boicot rușinos.

În ceea ce ne privește pe noi, vom fi pregătiți să prezentăm o propunere de calendar de învestire. Obiectivul nostru este acela de a-l instala cât mai repede posibil, chiar am pregătit un plan pentru a stabili un calendar de învestire a guvernului. Discuția a fost despre campanie în special”, a spus Orban.

Negocierile pentru formarea Guvernului Orban ascund interese de partid diferite.

Potrivit unor surse, parlamentari de la PMP și ALDE vor locuri eligibile pe lista PNL la alegerile europarlamentare de anul viitor.Se vorbește inclusiv despre o fuziune între PNL și PMP, dar fără Traian Băsescu. Victor Ponta urmărește să racoleze și mai mulți aleși social-democrați, iar USR, să nu câștige politic PNL.

Ludovic Orban a tot negociat cu partidele care au pus umărul la căderea Guvernului Dăncilă.

Premierul desemnat, Ludovic Orban, a declarat vineri că răspunsurile sale au fost pozitive la 90% dintre solicitările partidelor care au susţinut moţiunea de cenzură şi cu care a avut în această săptămână o primă rundă de negocieri pentru învestirea noului guvern.

“Sunt la fel de încrezător ca şi înainte de a demara aceste discuţii. Răspunsurile mele au fost în 90% dintre solicitările partenerilor – da, adică nu avem puncte… De la ALDE, care a solicitat chestiuni pe care şi noi, PNL, le susţinem, până la Pro România, până la USR, răspunsurile noastre au fost afirmative. Practic, eu pot să vă spun că, din punctul meu de vedere, sunt îndeplinite condiţiile”, a afirmat Orban, la Palatul Parlamentului, întrebat cât de mari sunt şansele sale să obţină voturile necesare pentru învestirea guvernului, după prima rundă de discuţii cu partidele care au susţinut moţiunea de cenzură.