Liberalii a prezentat, joi, propria variantă a bugetului pentru anul 2019, care prevede creşterea alocaţiilor pentru copii cu 80% şi creşterea punctului de pensie cu 10% de la 1 ianuarie 2019. În acelaşi timp, liderii Liberaliiau subliniat că propun ca 100% din impozitul pe venit să meargă spre autorităţile locale.

Liberalii sunt pregătiti să guverneze şi a venit cu un proiect pe buget pentru anul 2019. (…) Vrem ca din 1 ianuarie 2019 familiile să beneficieze de creşterea alocaţiilor pentru copii, cu 80%. Este o măsură extrem de importantă. Ne confruntăm cu mari probleme demografice în România. Stimulăm familiile din România şi ne dorim să avem politici concrete pentru a 

stimula demografia şi pentru ca aceste familii să rămână, aici, în ţară. Anul trecut au plecat mai mult de 200.000 mii de oameni din România. Nu în ultimul rând, vrem ca din 1 ianuarie 2019 pensiile românilor să crească cu 10%. Din 1 ianuarie 2019, nu din iulie, nu din august cum a făcut Partidul Social Democrat şi ALDE. Sunt foarte multe propuneri pe care Partidul Naţional Liberal le are şi este dispus sa le implementeze dacă preia guvernarea de la 1 ianuarie 2019, însă astăzi v-am dat câteva direcţii principale”, a declarat, joi, Robert Sighiartău.

Liberalul precizează că o altă prioritate a partidului este alocarea fondurilor pentru studiile de fezabilitate privind infrastructura de gaz pentru localităţi, dar şi autostrada de centură a Capitalei.

„Ne-am propus ca prin acest proiect de buget, dacă Partidul Naţional Liberal va veni la guvernare de la începutul anului 2019, autostrada de centură a Bucureştiului să fie printre priorităţile Liberalii Vrem prin PNDL 2 să alocăm fonduri pentru studiile de fezabilitate privind infrastructura de gaz pentru localităţi. Foarte mulţi români se confruntă cu probleme privind încălzirea în perioada de iarnă, lemnul de foc s-a scumpit foarte mult. Avem acum posibilităţi, avem Legea offshore.Liberalii a venit cu un amendament ca acele redevenţe să fie folosite pentru investiţii în infrastructura de gaz şi ne dorim ca toate comunităţile locale, toate primăriile să poată depune în anul 2019 prin PNDL 2, să fie finanţate studiile de fezabilitate”, a adăugat Sighiartău.

De asemenea, în proiectul  privind bugetul pentru anul 2019 apare şi finanţarea din fondurile europene pentru cele trei spitale regionale, dar şi dezvoltarea sistemului educaţional.

„Mai departe, infrastructura sanitară, spitalele, avem nevoie de acele 3 spitale regionale care se pot finanţa prin fonduri europene, Spitalul Regional de la Cluj, Spitalul Regional de la Iaşi şi Spitalul Regional de la Craiova. Vom aloca bani pentru co-finanţarea acestor proiecte în anul 2019 şi vom depune în primul rând documentaţia pentru a atrage fonduri europene. Fonduri europene care sunt puse la dispoziţie, dar care actualul guvern nu doreşte să le absoarbă. A spus-o chiar şi doamna Corina Creţu care este din Partidul Social Democrat. În infrastructura şcolară, ştim cu toţii că, din păcate, în România din punct de vedere al sistemului de educaţie avem mari carenţe, şi asta pentru că alocăm foarte puţini bani din PIB. România este la coada clasamentului, dacă nu ultima din Uniunea Europeană, care acordă cei mai puţini bani pentru sistemul de educaţie. Vrem să alocăm bani pentru finanţarea şcolilor. În primul rând cele de învăţământ profesional şi dual pentru că ne confruntăm cu mari probleme în ceea ce priveşte forţa de muncă în România”, completează politicianul.

Citeste si...
CICA PATRIARHIA LUCREAZA LA UN PROIECT DE IMPOZITARE A BISERICII!

La rândul său, senatorul Florin Cîţu a precizat că Liberalii propune ca banii din impozitul pe venit să se ducă integral spre autorităţile locale, nu ca în prezent, când se duc doar aproximativ 70%.

„Veste bună pentru primăriile din România. La transferuri introducem şi avem în buget, la transferuri sunt introduse 100% din impozitul pe venit, se transferă către UAT-uri, către primării 61,67% către UAT-uri, 19,08% către consiliile judeţene şi 18,05% cont distinct echilibrat la bugeturile locale. În această cifră sunt incluse asistenţa socială, pensii, dar şi transferul către UAT-uri“, a explicat Cîţu.
Senatorul îl contrazile pe premierul Viorica Dăncilă în ceea ce priveşte creşterea economică.

„As vrea să îi transmit un mesaj doamnei premier Dăncilă, pentru că de fiecare dată în şedinţele de guvern se laudă singură şi se pare că în guvern nu e nimeni care să o tragă de mânecă. Îi dau două exemple. Bugetul pe care l-a construit în 2018 a avut doi parametrii la începutul anului. O creştere economică de 5,5% şi un deflator de 2,1. După 10 luni de zile creşterea economică este la 4%, iar deflatorul sau preţurile generale din economie, estimate tot de guvern, 5,9%. Deci, atunci când se laudă şi ne spune că inflaţia s-a dus nu ştiu unde şi creşterea economică, ar trebui să se uite în primul rând la ce promitea la începutul anului 2018”, a declarat politicianul.