Economic

Leul scade din nou în fața euro, iar indicele ROBOR crește la maximul ultimilor trei ani, în ziua remanierii Guvernului

Leul s-a depreciat joi în fața euro și a dolarului american, iar indicele ROBOR, în funcție de care cresc dobânzile la creditele în lei, a urcat din nou în ziua remanierii Guvernului, la o săptămână după ce BNR a efectuat o injecție de lichiditate de 9 miliarde de lei pentru a calma dobânzile.

Astfel, leul este cotat joi la 4,5915 unități pentru un euro, în creștere față de nivelul de 4,5854 lei consemnat miercuri.

Și dolarul s-a întărit în fața leului: moneda americană este acum cotată la 3,8732 lei, după ce miercuri era 3,8831 lei.

Indicele ROBOR, la un nou maxim

Concomitent, indicele ROBOR la trei luni, care reprezintă media dobânzilor la care băncile se împrumută între ele, a ajuns acum la 1,82%, nivel mai mare chiar decât cel consemnat săptămâna trecută, când Banca Națională a României a injectat 9 miliarde de lei pentru a domoli creșterea.

Acesta este cel mai mare nivel din ultimii trei ani, un nivel de 1,82% fiind înregistrat în data de 6 noiembrie 2014.

Majorarea ROBOR înseamnă rate mai mari pentru românii cu credite în lei, dar și majorarea costurilor cu care se împrumută statul.

Indicele ROBOR s-a dublat în ultima lună.

Deprecierea euro și creșterea ROBOR vin în contextul frământărilor politice interne ale României.

Cade Guvernul Tudose sau sunt remaniați miniștrii apropiați de Dragnea?

Premierul Mihai Tudose vrea să le demită pe Sevil Shhaideh, ministrul Dezvoltării Regionale, și pe Rovana Plumb, ministrul Fondurilor Europene, două apropiate ale liderului PSD Liviu Dragnea. Acestea au probleme penale, fiind în atenția procurorilor DNA în dosarul ”Belina”.

De asemenea, este vizat și Viorel Ilie, ministrul pentru Relația cu Parlamentul. Forul legislativ l-a scăpat pe acesta de curând de un dosar de corupție. ALDE, partenerul de guvernare al PSD, se opune schimbării acestuia.

Florian Bodog, ministrul Sănătății, și Răzvan Cuc, ministrul Transporturilor, dar și Liviu Pop, ministrul Educației, ar fi și ei pe lista celor care ar putea fi schimbați din Guvernul Tudose.