Lemnele de foc
Featured, Social

Lemnele de foc s-au scumpit și sunt liste de așteptare pentru ele

Oamenii au toate motivele să fie speriaţi de iarna ce vine, mai ales că şi lemnele de foc s-a scumpit, şi abia se mai găseşte. La magazinele de bricolaj s-au făcut liste de aşteptare, pentru că stocurile sunt epuizate.

Oamenii pot merge şi la ocolul silvic, însă doar ca să cumperea lemnele de foc. În puţine locuri sunt gata tăiaţi, ca să nu mai punem la socoteală costurile cu transportul.

La supermarketuri şi în magazinele de bricolaj, puţini mai găsesc lemne de foc. Un metru cub poate să coste şi 700 lei. La ocoalele silvice clienţii vor da în medie 183 lei/metru cub, fără TVA. Însă trebuie să îşi asigure singuri transportul şi chiar tăierea.

„Ţi-l taie la doi metri, trei şi trebuie să ai oameni să-l încarce în maşină, să-l descarce, abia când ajungi acasă lemnul trebuie să-l tăi cu drujba. te gândeşti, merită să fac efortul să iei de la pădure chiar dacă e mai ieftin sau nu?” spune un beneficiar al încălzirii pe lemne.

Prin sate umbla dube cu lemne gata tăiate, care ar proveni din exploataţii forestiere.

„Şase milioane jumate. Mult, puţin? Păi e foarte mult. La o mie de kg pe lună, la două focuri, nu mai mult, faceţi dvs socoteala cât mă costă pe mine” explică altcineva.

Bărbat: „Luăm de 40-50 de milioane lemne, la 5 focuri, baie, bucătărie, dormitoare şi nu era convenabil. Aşa, pe timpul ăsta, încălzesc cu butelia o săptămână.”

Cei care nu îşi permit au început să îşi taie copacii din curte.

Inginer Bogdan Boghian, șef birou exploatare și valorificare a lemnului: „Se înregistrează o uşoară creştere şi la preţul lemnului de foc, pe fondul creşterii preţului la combustibili, acum, posibil la cheltuielile de exploatare, greutăţile pe care le întâmpinăm la forţa de muncă care se resimte din ce în ce mai pregnant.”

Romsilva a vândut anul acesta 1,1 milioane de metri cubi de lemn de foc, şi mai pune pe piaţă aproximativ 700.000 metri cubi până la finalul anului.

Potrivit datelor oficiale, în prezent, jumătate dintre gospodăriile din România se încălzesc cu sobe alimentate cu lemne, majoritatea din mediul rural.