Sex appeal-ul nu ţine de gusturi, ci de biologie. La baza alegerilor pe care le facem în viaţa sentimentală stau câteva legi ale atracţiei care pot descifra misterul rădăcinilor surprinzătoare ale atracţiei sexuale.
Definiţia atracţiei este simplă. Conform dicţionarelor, aceasta este o înclinaţie puternică pe care o fiinţă o simte pentru alta, farmec sau ispită pe care cineva ori ceva le exercită asupra cuiva. Totuşi, dicolo de sensul acestui sentiment, există câteva legi descoperite de cercetători de-a lungul timpului. Psychology Today a realizat lista celor mai ciudate legi ale atracţiei sexuale:
Rădăcinile surprinzătoare ale atracţiei sexuale
Te simţi atras de femei, bărbaţi sau ambele? Conform cercetărilor, în timp ce bărbaţii heterosexuali şi homosexuali par a şti cu precizie ce simt faţă de femei sau de bărbaţi, se pare că femeile heterosexuale şi lesbiene nu ştiu. Cercetătorii cred ca sexualitatea feminină este mai flexibilă decât a bărbaţilor. Cu toate că ei nu cred că femeile sunt în mod inerent bisexuale, aceştia sunt de părere că atracţia sexuală a femeilor se poate schimba mai uşor decât în cazul bărbaţilor.
În cadrul studiului, subiecţilor le-a fost măsurat nivelul de excitare sexuală. Conform rezultatelor, bărbaţi homosexuali au reacţionat mai intens la filmele care implicau doi bărbaţi, iar subiecţii heterosexuali au reacţionat la cele în care apăreau două femei.
Descoperirile autorilor referitoare la femei au fost surprinzatoare: desi lesbiene au crezut că au fost mai excitate de filmul cu două femei, iar femeile heterosexuale au crezut că au reacţionat la conţinutul video în care apăreau un bărbat şi o femeie, atât lesbienele cât şi cele care s-au declarat heterosexuale au fost excitate fiziologic de toate cele trei filme, indiferent de genul actorilor.
În mod inconştient suntem atraşi de oameni care seamănă cu noi sau cu părinţii noştri
Aţi putea fi surprinşi să aflaţi că suntem atraşi sexual de noi înşine sau cel puţin de potenţialii parteneri care arată ca noi. Un studiu realizat în 2010 a arătat că oamenii au exprimat atracţia sexuală faţă de propria persoană după ce le-au fost arătate fotografii în care trăsăturile le erau modificate astfel încât să nu-şi dea seama.
Rezultatele sugerează că suntem inconştient atraşi de cei care ne seamănă. De fapt, suntem mai predispuşi să ne alegem parteneri care au aceeaşi culoare a părului şi a ochilor cu noi sau alte trăsături fizice comune. De asemenea, este foarte probabil ca persoana pe care o alegem să ne fie partener de viaţă să semene mai bine cu părintele nostru de sex opus decât noi înşine.
De ce suntem atraşi de oameni care arată ca noi? Cercetătorii sugerează că stimulii pe care îi receptăm în mod frecvent (cum ar fi imagini ale noastre sau ale părinţilor noştri) sunt mai uşor de procesat şi pot deveni mai atractive.
Nivelul atractivităţii, în funcţie de ciclul menstrual
Nivelul de atracţie al femeilor variază în funcţie de ciclul menstrual. De exemplu, femeile heterosexuale, care sunt în perioada fertilă, preferă bărbaţii mai masculini. Totuşi, atitudinea femeilor faţă de proprii parteneri se poate schimba pe parcursul ciclului menstrual.
Atunci când femeile au nivelul estrogenului ridicat, ele sunt mai predispuse să-şi înşele partenerul cu alţi bărbaţi. Totodată, femeile se simt atrase de bărbaţii cu gene bune, intervenind involuntar grija pentru potenţialii urmaşi.