Politic, Stiri

Legea traseismului politic, respinsa

Ponta: Vom vota impotriva traseismului in noua Constitutie

PontaTraseisitii politici au de ce sa fie fericiti! Si asta pentru ca luni, Comisia de revizuire a Constitutiei nu a admis niciunul dintre amendamentele formulate pentru combaterea traseismului politic in cazul parlamentarilor, reprezentantii PSD optand sa se abtina sau sa nu-si sustina amendamentele pe aceasta tema. Astfel, membrii comisiei parlamentare au respins in prima instanta un amendament al PNL care ar fi instituit acelasi regim aplicabil primarilor in prezent. Concret, era introdusa situatia incetarii mandatului de parlamentar „la data demisiei din partidul politic sau formatiunea politica din partea careia a fost ales sau la data inscrierii acestuia intr-un alt partid politic sau o alta formatiune politica”.

Amendamentul PNL a intrunit 9 voturi „pentru”, 2 „impotriva” si 5 abtineri, in cazul celor din urma numarandu-se parlamentarii PSD. De asemenea, au fost respinse celelalte amendamentele formulate pentru instituirea unui mecanism pentru combaterea traseismului.

 

Legea electorala nu se pune…

 

Premierul Victor Ponta a declarat, luni, inaintea sedintei USL, ca si membrii PSD din Comisia de revizuire a Constitutiei vor vota impotriva treseismului politic, el precizand ca asupra acestei chestiuni exista o intelegere in cadrul USL. „Asta categoric vor vota si cei de la PSD. Problema este ca daca avem vot pe liste nu mai poti sa ai procedura aceea in care in colegiu se face referendum. Atunci se pierde mandatul pentru schimbarea partidului. Probabil ca nu o sa acoperim ceea ce s-a intamplat de altfel si in acesti ani cu primarii care nu si-au dat demisia din partid, dar de fapt erau in opozitie fata de propriul partid”, a spus Ponta. El a mai aratat ca aceasta situatie se va perpetua pentru ca nu exista o decizie in Parlament asupra modului in care se vor alege viitorii parlamentari. „Ca sa nu mai vorbim ca nu poti sa pui in Constitutie ca sunt alesi uninominal sau proportional. Legea electorala nu se pune in Constitutie”, a conchis Victor Ponta.

 

blank