Actualitate

Legea falimentului personal a fost adoptata

Romanii – cei multi impovarati de datorii, cei care nu figureaza pe liste de clienti speciali ai bancilor – pot respira usurati si se mai pot linisti, dupa ce, pana acum, s-au simtit stransi cu usa si lipsiti de speranta. Astfel, in ajutorul acestora, a fost adoptata legea falimentului personal. Legea insolventei persoanelor fizice a fost votata, miercuri, in plenul Camerei Deputatilor, care este for decizional.

1123_WVbroke-1024x768

 

Actul normativ a primit unda verde cu 309 voturi „pentru”, zero voturi „impotriva” si trei abtineri, iar el va fi trimis presedintelui Klaus Iohannis pentru promulgare. Deputata PSD, Ana Birchall, a declarat, în cadrul unei intervenții telefonice în emisiunea „Newsroom”, că a obținut acordul Băncii Mondiale, Comisiei Europene și Fondului Monetar Internațional întrucât este un proiect de lege bun, profesionist, echilibrat , care are la bază analiza legislației din peste 12 state.

Este o zi istorică în Parlamentul României. După 25 de ani de democrație, pentru prima dată, avem o lege a insolvenței persoanelor fizice. Nu este numai singurul proiect de lege avizat favorabil vreodată de un Guvern în 25 de ani, dar este și singurul proiect de lege susținut de cele trei instituții financiare cu care eu am stat în discuții de cel puțin trei-patru luni de zile. Am reușit, de exemplu, să impun termenul de cinci ani de zile cu posibilitatea de prelungire cu încă un an la termenul de rambursare și nu trei ani și, în concluzie, acest proiect de lege este un proiect care este foarte profesionist scris„, a declarat deputata PSD. 
 
Ana Birchall, care a si initiat proiectul, a mentionat de curand ca ofera „un ajutor real romanilor de buna-credinta, care sunt sufocati de datorii, are la baza analiza legislatiei si a practicii judiciare din 12 state”, principalul avantaj fiind acela ca de la momentul deschiderii procedurii insolventei se suspenda orice procedura de executare silita si nicio alta procedura de executare silita nu mai poate fi inceputa. In concluzie si pe intelesul tuturor, legea prevede ca un debitor care nu isi mai poate achita datoriile sa poata fi „ajutat” cu un plan de rambursare pe cinci ani sub supravegherea unei comisii de insolventa. In anumite conditii,  legea falimentului personal  poate „ierta” de 50% din datorii un om aflat in imposibilitate de plata.
blank