Legea consumatorului vulnerabil
Actualitate, Featured

Legea consumatorului vulnerabil a fost promulgată de Iohannis

Legea consumatorului vulnerabil, adoptată în urmă cu o săptămână de Camera Deputaţilor, care este for decizional în acest caz, a fost trimisă joi la Preşedinţie pentru promulgare, la aproape patru luni de la înregistrarea la Cameră şi de la decizia ca proiectul de lege să fie dezbătut în procedură de urgenţă.

Președintele României, Klaus Iohannis, a semnat joi, 16 septembrie 2021, decretul pentru promulgarea Legea privind stabilirea măsurilor de protecție socială pentru consumatorul vulnerabil de energie.

Camera Deputaţilor a adoptat, marţi, în calitate de for decizional, Legea privind consumatorul vulnerabil de energie. Ministrul Energiei, Virgil Popescu, a afirmat că legea se va aplica de la 1 noiembrie. ”Nu lăsăm pe nimeni în urmă”, a transmis ministrul.

Potrivit legii, ”consumator vulnerabil de energie, denumit în continuare consumator vulnerabil – persoana singură/familia care, din motive de sănătate, vârstă, venituri insuficiente sau izolare faţă de sursele de energie, necesită măsuri de protecţie socială şi servicii suplimentare pentru a-şi asigura cel puţin nevoile energetice minimale”.
Potrivit legii, măsurile de protecţie socială financiare constau în acordarea de ajutoare destinate asigurării nevoilor energetice minimale şi sunt:
a) ajutor pentru încălzirea locuinţei;
b) ajutor pentru consumul de energie destinat acoperirii unei părţi din consumul energetic al gospodăriei pe tot parcursul anului;
c) ajutor pentru achiziţionarea, în cadrul unei locuinţe, de echipamente eficiente din punct de vedere energetic , necesare pentru iluminarea, răcirea, încălzirea şi asigurarea apei calde de consum, pentru înlocuirea aparatelor de uz casnic depăşite din punct de vedere tehnic şi moral cu aparate de uz casnic eficiente din punct de vedere energetic, precum şi pentru utilizarea mijloacelor de comunicare care presupun consum de energie;
d) ajutor pentru achiziţionarea de produse şi servicii în vederea creşterii performanţei energetice a clădirilor, ori pentru conectarea la sursele de energie.
De asemenea, legea prevede ”măsuri de protecţie socială non-financiare” care constau în facilităţi de acces şi conectare la sursele de energie disponibile necesare pentru asigurarea nevoilor energetice minimale.
Anterior, Comisia pentru Muncă şi Protecţie Socială, Comisia pentru Industrii şi Servicii şi Comisia pentru Politică Economică Reformă şi Privatizare au avizat favorabil Legea consumatorului vulnerabil

Primul ministru Florin Cîţu consideră că Legea privind consumatorul vulnerabil, care asigură sprijin financiar persoanelor şi familiilor cu venituri mici pentru plata facturilor la gaze naturale, electricitate sau alte surse de încălzire, nu este suficientă pentru iarna care urmează. Cîţu afirmă că Guvernul ia în considerare şi „alte măsuri”, privind acest aspect, pentru lunile care urmează.

„Legea consumatorului vulnerabil a fost aprobată ieri (marţi – n.r.) şi îmi pare bine că, după ce am insistat de o lună de zile, s-a găsit timp şi pentru Legea consumatorului vulnerabil. Este în Parlamentul României de câteva luni de zile, dar nu s-a găsit timp pentru ea. S-a votat ieri, în sfârşit. Vreau să văd detaliile exacte, pentru că am înţeles că s-au schimbat puţin lucrurile acolo. Sunt resurse, dar nu ajunge. Legea consumatorului vulnerabil nu este îndeajuns pentru această iarnă. Mai sunt şi alte măsuri pe care le luăm în calcul pentru perioada următoare”, a declarat Florin Cîţu, miercuri, la Ploieşti.

Premierul nu a dat detalii cu privire la măsurile pe care Executivul le are în vedere în această privinţă. Camera Deputaţilor a adoptat, marţi, în calitate de for decizional, Legea privind consumatorul vulnerabil de energie. Ministrul Energiei, Virgil Popescu, a afirmat că legea se va aplica de la 1 noiembrie.

Potrivit legii, ”consumator vulnerabil de energie, denumit în continuare consumator vulnerabil – persoana singură/familia care, din motive de sănătate, vârstă, venituri insuficiente sau izolare faţă de sursele de energie, necesită măsuri de protecţie socială şi servicii suplimentare pentru a-şi asigura cel puţin nevoile energetice minimale”.

blank