Le Monde
Actualitate

Le Monde: ”Guvernul României este afectat de cazurile de plagiat. Premierul Nicolae Ciucă este și el îngrijorat”

Prestigioasa publicație franceză Le Monde atrage atenția, într-un articol publicat online, despre scandalurile de plagiat care amenință stabilitatea politică a Guvernului României, condus de premierul Nicolae Ciucă, el însuși suspect de plagiat.

Astfel, Le Monde amintește de faptul că ministrul de interne Lucian Bode este al patrulea membru al acestui cabinet, acuzat de fraudă academică.

În 2021 și 2022, doi miniștri au fost forțați să demisioneze în urma unor dezvăluiri de același tip.

”Guvernul României este zguduit de o serie de cazuri de plagiat. Mai mulți miniștri acuzați că au copiat o parte din teza lor de doctorat sunt afectați. Lucian Bode, responsabilul de la Interne, a susținut în 2018 o teză despre securitatea energetică a României la Universitatea din Cluj. Numit ministru în decembrie 2020, ar fi trebuit să-și facă publică teza de doctorat, dar a refuzat să permită accesul la document. Universitatea a procedat la fel, pe motiv că textul fusese publicat. Nu există însă nicio urmă a acestei lucrări de cercetare în bibliotecile și librăriile din România.” – se arată în articolul din Le Monde.

Publicația franceză precizează, apoi, că scandalul a izbucnit după ce o publicație independentă, PressOne, a dezvăluit la scurt timp că 65 din cele 194 de pagini ale tezei au fost copiate.

”Rușinată de această anchetă, universitatea a decis imediat să verifice din nou manuscrisul. „Suspiciunile de plagiat sunt confirmate, iar derapajele etice au viciat profund această teză” , a conchis comisia de etică a universității. Nemulțumit de această răsturnare a situației, ministrul a intentat un proces împotriva instituției pe 5 ianuarie. A pierdut în primă instanță marți, 17 ianuarie. „Acuzațiile la adresa mea sunt nejustificate, sunt motivate de considerente politice ”, s-a apărat dl. Bode.” – prezintă Le Monde situația ministrului de Interne.

”Prim-ministrul României este și el îngrijorat”
”Nu este singurul de pe scena politică românească care se află în această situație incomodă. În noiembrie 2021, ministrul Cercetării, Inovării și Digitalizării, liberalul Florin Roman, și-a dat demisia din funcție în urma unei anchete a jurnalistei de investigație Emilia Sercan, care dovedea plagiatul tezei sale. Pe 29 septembrie 2022, a venit rândul ministrului Educației Naționale, Sorin Cîmpeanu, și el liberal, să renunțe la funcție, din același motiv

Nici premierul Nicolae Ciuca nu a fost ferit de aceste acuzații. Numit șef al guvernului în noiembrie 2021, acest general în vârstă de 55 de ani trebuia să conducă România cu o mână de fier. Supranumit „generalul deșertului”, a condus batalionul Scorpionilor Roșii, alături de armata americană, în timpul Operațiunii „Enduring Freedom” din Afganistan în 2002 și 2003.

Românul favorit al Pentagonului a fost remarcat și în 2003, în timpul bătăliei de la Nasiriyah, Irak. Începător în politică, domnul Ciucă a preluat aceste îndatoriri de serviciu pentru a liniști opinia publică românească, armata fiind una dintre cele mai respectate instituții din țară.

Dar Emilia Sercan, „vânătoarea de plagiatori” autoproclamată, s-a interesat de teza de doctor în științe militare a șefului Guvernului. Iar verdictul său – 42 de pagini plagiate din 138 – a pătat în mod singular imaginea primului ministru de soldat al integrității” – se mai arată în articolul Le Monde.

blank