Pe 28 aprilie, mandatul de procuror general al României al lui Augustin Lazăr ia sfârșit, iar în contextul în care procedura de selecție a unui nou procuror general a fost reluată, miza este, cel puțin pentru următoarele luni, interimatul la conducerea instituției.

Surse din sistem susțin că Augustin Lazăr și-ar dori să rămână procuror general interimar, însă este greu de crezut că se va întâmpla acest lucru, având în vedere problemele de imagine cu care se confruntă.

Potrivit legii, Secția pentru Procurori a CSM este cea care ia decizia în cazul delegării procurorului general interimar. Sursele menționate susțin că Augustin Lazăr ar fi avut susținerea Secției până la apariția scandalului privind trecutul său de procuror în regimul comunist.

Procurorul general este în centrul unui scandal privind refuzul, în calitate de președinte al comisiei de eliberare a Penitenciarului Aiud, de a acorda eliberarea condiționată a disidentului anticomunist Iulius Filip. Lazăr a caracterizat informațiile drept atacuri, spunând că a acționat în funcție de legea în vigoare la acel moment. Augustin Lazăr a prezentat scuze instituțional celor care au avut de suferit legislației din regimul comunist.

Augustin Lazăr s-a înscris în procedura de selecție a unui nou procuror general, pentru obținerea unui al doilea mandat, însă Tudorel Toader a considerat că niciunul dintre cei patru candidați nu este potrivit pentru a fi propus, procedura fiind reluată.

Având în vedere că sunt puține șanse ca Augustin Lazăr să rămână interimar, cel mai probabil postul va fi ocupat de prim-adjunctul Parchetului General, Laura Oprean. Voci din sistem spun că Oprean este cea care conduce, în realitate, Parchetul General.

Laura Oprean a fost adjunct al lui Daniel Morar la DNA, preluând conducerea interimară a instituției după ce acesta a fost delegat prim-adjunct al procurorului general.