Secţia pentru procurori în materie disciplinară a Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) ar putea pronunţa miercuri decizia în dosarul în care fosta şefă a DNA este cercetată de Inspecţia Judiciară.

Cercetarea a fost declanșată pentru refuzul de a se prezenta la audierile din Comisia parlamentară de anchetă privind alegerile prezidenţiale din 2009. CSM a amânat de patru ori pronunţarea unei hotărâei în acest caz, relatează news.ro.

Ultima amânare în acest caz a fost dispusă de Secţia pentru procurori a CSM în 11 iulie, când a fost fixat un nou termen pentru 25 iulie.

În acest caz, acţiunea disciplinară împotriva Laurei Codruţa Kovesi a fost declanşată în 18 aprilie de către Inspecţia Judiciară, care îi impută că a refuzat de mai multe ori să se prezinte la audierile Comisiei parlamentare de anchetă privind alegerile prezidenţiale din 2009. Inspectorii spun că prin neprezentarea la Comisie şi prin necomunicarea informaţiilor solicitate, Kovesi a afectat onoarea profesională şi prestigiul funcţiei de magistrat.

În 11 iulie, Inspecţia Judiciarăa declanşat o nouă cercetare disciplinară faţă de fosta şefă a Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) Laura Codruţa Kovesi, după ce în conferinţa de presă pe care a susţinut-o în luna februarie la sediul DNA a citit pasaje din stenograme dintr-un dosar aflat în curs.

Aceasta este a patra cercetare disciplinară începută de IJ faţă de Laura Codruţa Kovesi.

Prima acţiune disciplinară în cazul procurorului şef al DNA a fost declanşată de Inspecţia Judiciară în 12 ianuarie, o acţiune similară fiind declanşată şi în cazul lui Marius Iacob, procuror-şef adjunct al DNA. Procurorului şef al DNA i se impută, între altele, manifestări care aduc atingere onoarei sau probităţii profesionale ori prestigiului justiţiei, săvârşite în exercitarea sau în afara exercitării atribuţiilor de serviciu.

Una dintre abaterile constatate de IJ în cazul lui Kovesi se referă la înregistrările apărute în spaţiul public, din timpul unei şedinţe de lucru din 18 iunie 2017.

De asemenea, procurorului şef al DNA i se impută că “a folosit faţă de colegii procurori un ton superior şi agresiv, inadmisibil în raport cu standardele minimale de etică şi deontologie ale unui magistrat, de natură a genera în rândul opiniei publice un sentiment de indignare şi a unui dubiu legitim cu privire la respectarea principiilor supremaţiei Constituţiei şi a legilor, precum şi a imparţialităţii procurorilor”.

În 11 aprilie, Inspecţia Judiciară a anunţat că a început o altă acţiune disciplinară faţă de Kovesi, inspectorii judiciari spunând că Laura Codruţa Kovesi a săvârşit o serie de abateri disciplinare referitoare la controalele tematice, după ce şi-ar fi desemnat consilierul judecător Dana Tiţian să facă verificări la două servicii teritoriale.