Laura Codruța
Actualitate

Laura Codruța Kovesi cere ridicarea imunităţii a două eurodeputate din Grecia. Una dintre ele este Eva Kaili

Parchetul european (EPPO), condus de Laura Codruța Kovesi, a cerut, joi, ridicarea imunităţii parlamentare a două eurodeputate din Grecia, între care Eva Kaili, în prezent arestată într-o presupusă afacere de corupţie care implică statul Qatar.

Această cerere se bazează pe o anchetă distinctă de cea privind Qatarul, realizată de Oficiul European de Luptă Antifraudă (OLAF), conform căreia „există o suspiciune de fraudă în detrimentul bugetului UE, în legătură cu managementul indemnizaţiilor parlamentare, şi în special privind remunerarea asistenţilor parlamentari acreditaţi”, a precizat EPPO într-un scurt comunicat, potrivit Agerpres.

Cealaltă eurodeputată vizată este Maria Spyraki, membră a grupului Partidului Popular European (PPE). Eva Kaili este membră a Grupului Alianţei Progresiste a Socialiştilor şi Democraţilor din Parlamentul European (S&D).

„În conformitate cu legea aplicabilă la nivel naţional, dnele Kaili şi Spyraki beneficiază de prezumţia de nevinovăţie”, se mai menţionează în comunicatul parchetului condus de Laura Codruţa Kovesi (foto articol).

Eva Kaili, demisă din Parlamentul European

Parlamentul European a demis-o, marţi, pe eurodeputata elenă Eva Kaili din funcţia de vicepreşedinte, după inculparea sa, alături de alte persoane, într-un caz de presupusă corupţie în care este implicat Qatarul, relatează AFP, citată de Agerpres.

Decizia a fost aprobată aproape în unanimitate de eurodeputaţii reuniţi la Strasbourg în sesiune plenară – 625 de voturi pentru, unul împotrivă şi două abţineri.

Pentru demiterea unuia dintre cei 14 vicepreşedinţi ai PE este nevoie de votul a două treimi dintre eurodeputaţi.

Laura Codruța Kovesi cere ridicarea imunităţii a două eurodeputate din Grecia. Eva Kaili a negat, prin vocea unui avocat, că a primit mită de la Qatar.

„Poziţia sa este că ea este nevinovată. Nu are nimic de-a face cu mita din Qatar”, a declarat avocatul Michalis Dimitrakopoulos, la postul privat elen Open TV.

Întrebat dacă la domiciliul clientei sale au fost găsiţi bani, avocatul a spus: „Nici nu confirm, nici nu dezmint, e confidenţial. Nu am nicio idee dacă au fost găsiţi bani sau câţi”.

El a adăugat că Eva Kaili „nu a avut nicio activitate comercială în viaţa sa”.

blank