Actualitate, Featured

La un abator din Germania au fost infectați peste 200 de cetățeni români

Sute de cazuri de coronavirus au fost semnalate la cel mai mare furnizor de carne și produse din carne din Germania, unde lucrează circa 500 de români.

UPDATE. Peste 200 de cetățeni români sunt infectați, conform datelor culese de MAE român.

„Cu privire la cetățenii români, lucrători în cadrul unui abator din Birkenfeld, de lângă orașul Pforzheim (landul Badden-Wurttemberg), Republica Federală Germania, Ministerul Afacerilor Externe precizează că Ambasada României la Berlin și Consulatul General al României la Stuttgart s-au autosesizat și au întreprins, în regim de urgență, demersuri pe lângă autoritățile germane pentru verificarea situației acestora. În acest context, Ambasada României la Berlin a contactat atât Ministerul Agriculturii cât și Ministerul Muncii și Protecției Sociale, iar la nivel local, prin intermediul Consulatului general al României la Stuttgart, au fost sesizați Premierul landului și primarul localității în care se află abatorul. Din informațiile comunicate de către autoritățile germane, din totalul de 700 de angajați ai unității respective, aprox. 500 sunt lucrători români. Aceștia nu sunt lucrători sezonieri, ci sunt angajați ai unor companii subcontractate de către abatorul german.

Cu privire la informația conform căreia o parte din lucrătorii români ar fi confirmați pentru infecția cu COVID-19, autoritățile germane au indicat că 300 de angajați ai abatorului sunt confirmați ca fiind infectați cu virusul COVID-19 și au fost introduși în carantină. De asemenea, la acest moment nu există date concrete cu privire la cetățenia persoanelor infectate, însă majoritatea acestora (peste 200) sunt cetățeni români. MAE precizează că, în conformitate cu datele comunicate de autoritățile germane, dintre cei contaminați, majoritatea sunt asimptomatici sau prezintă simptome ușoare. Doar cinci persoane au necesitat tratament în regim de spitalizare, două dintre acestea fiind între timp externate. Într-un singur caz, la una din cele 2 persoane deja externate, s-a impus ventilarea mecanică”, a transmis MAE, marți după-amiază.

Ambasadorul Emil Hurezeanu a declarat, anterior la la Antena 3, despre acest caz: „Cazul îngrijorător este al celor câteva sute de muncitori români care lucrează, unii și de ani de zile, la o firmă mare, de prelucrare a cărnii, în Sud-Vestul Germaniei. E unul dintre cei mai mari furnizori de carne și produse din carne din Germania. Aici lucrează 700 de muncitori străini, cam 500 vin din România, iar ei sunt angajați a trei întreprinderi străine, două din România și una din Polonia, care sunt subcontractate de concernul german. Oamenii aceștia, spre deosebire de muncitorii sezonieri lucrează în mod deosebit în abatoare, în condiții extrem de grele, cu distanță mică între ei, dar locuiesc în oraș, în condiții decente, nu sunt obligați să locuiască în ferme. Sunt între 200 și 300 de cazuri (cu COVID-19 – n.r.). (…) Mulți au fost internați, unul dintre ei aflu acum, din surse româno-germane civice, e vorba de Asociația Româno-Germană care funcționează pe bază de voluntariat, mulți au fost externați. Cel care a fost supus intubării cu un mecanism de ventilare mecanică a fost externat. Cazul critic a fost lămurit”.

La rândul său, Oana Kriechbaum, avocat PFORZHEIM, reprezentantul Asociației Româno-Germane, a spus că 300 de angajați ai firmei au fost testați pozitiv.

„Situația este următoarea: 300 de angajați ai acestei firme, Muller, sunt testați pozitiv și sunt transferați în trei centre diferite în care li se asigură 24 de ore grijă și asistență medicală în fiecare zi. Sunt toți asimptomatici, nu au avut simptome nici măcar de gripă ușoară, dar sunt testați pozitiv. Ceilalți 200 care au fost testați negativ sunt toți în carantină deservită. Asta înseamnă că atât ei, cât și familiile lor sunt duși la serviciu și înapoi acasă dar nu au voie să părăsească domiciliul nici la cumpărături, nici să plimbe câinele”, a spus Oana Kriechbaum, la Antena 3.
Aceasta a afirmat că muncitorii locuiesc în oraș, cei mai mulți câte patru în locuință și nu sunt dintre muncitorii sezonieri care locuiesc în zona fermelor.
De asemenea, Oana Kriechbaum a precizat că muncitorii români infectați nu sunt dintre cei care au plecat în ultima vreme la cules de sparanghel, unii dintre ei fiind angajați de ani de zile ai abatorului.