Preşedintele Statelor Unite, Donald Trump, l-a criticat agresiv pe omologul său francez, Emmanuel Macron, pentru declaraţiile celui din urmă referitoare la Alianţa Nord-Atlantică, relatează The Guardian. Macron spunea în urmă cu mai multe săptămâni că NATO este în „moarte cerebrală”. Trump spune că această afirmaţie este „insultătoare”, „obraznică” şi îi recomandă preşedintelui Franţei să părăsească alianţa.

În cadrul unei conferinţe de presă ţinute alături de secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, preşedintele american a continuat tirul de atacuri la adresa lui Macron. Pentru afirmaţiile legate de NATO, Trump îl acuză pe Macron că vrea să părăsească NATO şi a mai adăugat şi că economia Franţei este „eşuată”.

Trump însuşi spunea în urmă cu mai mult timp că NATO reprezintă un concept „învechit”. Preşedintele american a supralicitat în felu-i caracteristici: „Nimeni nu are nevoie de NATO mai mult decât Franţa. Este o afirmaţie foarte periculoasă cea pe care au făcut-o ei”.

Comentariile lui Macron veneau în urma ofensivei turceşti în Siria de nord, lansată cu girul lui Trump şi în pofida avertismentelor aliaţilor săi europeni. Prin această ofensivă, Trump a abandonat vechii aliaţi ai SUA în războiul contra ISIS, miliţiile kurde, ceea ce a periclitat major poziţia NATO împotriva teroriştilor islamici care ar putea reveni în zonă.

Macron crede, de asemenea, că invazia a subminat lupta împotriva statului islamic. Trump a continuat, însă, să îl laude pe preşedintele turc, deşi avusese nişte conflicte şi cu acesta în perioada în care trupele turce invadau Siria, ameninţându-l inclusiv că „va distruge” economia turcă şi cerându-i „să nu fie căpos” şi „nesăbuit”.

Politica externă haotică, incoerentă şi inconsistentă a presedintelui SUA, bazată de multe ori pe cât de frumos îi vorbesc liderii sau cât de mult îl măgulesc a făcut ca mai mulţi dintre aliaţii tradiţionali ai Statelor Unite să devină neîncrezători în capacitatea alianţei de a continua.