AstraZeneca
Featured, International

La Stampa: 29 de milioane de vaccinuri AstraZeneca sunt blocate în Italia. Dozele sunt disputate de Marea Britanie și Uniunea Europeană

Continuă războiul între Uniunea Europeană și Marea Britanie privind stocurile și mecanismul de livrare a vaccinului produs de AstraZeneca.

Uniunea Europeană a decis miercuri să plaseze sub o supraveghere foarte atentă – prin două ”ajustări” – exportul de vaccin împotriva covid-19 produs pe teritoriul său, cu scopul de a împiedica livrări către alte ţări – mai ales către Regatul Unit – a dozelor necesare celor 27 de state membre UE, care se confruntă cu al treilea val al pandemiei, relatează AFP, citat de News.ro.

„UE se confruntă cu o foarte gravă situaţie epidemiologică şi continuă să exporte volume importante către ţări” care produc produc propriul vaccin sau în care vaccinarea este mai avansată, a subliniat vicepreşedintele Comisiei Europene (CE) Valdis Dombrovskis.

„Am adoptat, aşadar, două ajustări ale mecansimului actual” privind controlul exportului, în vederea „rezolvării acestor dezechilibre” şi „garantării” aprovizionării Celor 27, a anunţat el într-o conferinţă de presă.

Un dispozitiv implementat de Bruxelles la sfârşitul lui ianuarie prevedea deja, înaintea oricărui export, atât o undă verde a statului membru din care plecau dozele, cât şi a CE.

Aproximativ 300 de autorizaţii au fost emise de atunci, în vederea livrării a 40 de milioane de doze către 33 de ţări. Un singur export – de vaccin AstraZeneca-Oxford – a fost refuzat, destinat Australiei, din Italia.

Comisia intenţionează se înăsprească condiţiile exportului către ţări care produc ele însele vaccinuri împotriva covid-19, fără să trimită, la rândul lor, vaccin către UE.

În acest text de reglementare revizuit, CE constată că unele ţări terţe blochează exporturi de vaccin către UE, „fie prin lege, fie prin aranjamente contractuale sau altele, încheiate cu producători de vaccin” împoriva covid-19.

Este vorba despre un obiectiv al unei „reciprocităţi”, pe care Bruxellesul îl opune Londrei.

UE a exportat aproximativ zece milioane de doze împotriva covid-19 numai către Regatul Unit, de la 1 februarie şi până la jumătatea lui martie.

În schimb, UE nu a primit absolut nicio doză de vaccin împotriva covid-19 produsă pe teritoriul britanic, în pofida faptului că contractul pe care l-a încheiat cu AstraZeneca prevede livrarea de vaccin de la două instalaţii din regat.

AstraZeneca ascunde 29 de milioane de doze în Italia

Un total de 29 de milioane de doze din vaccinul AstraZeneca sunt blocate în fabrica acestei companii farmaceutice din Catalent di Anagni, în apropiere de Roma.

Potrivit unei anchete a Uniunii Europene, o parte urma să fie trimisă în Regatul Unit, transmite miercuri cotidianul italian La Stampa, citat de EFE.

Ziarul italian, care şi-a intitulat articolul ″AstraZeneca ascunde 30 de milioane de doze în Italia″⁣, precizează că este vorba despre o cantitate pentru care se luptă Bruxellesul şi Londra, în contextul în care, pentru UE, ″⁣o astfel de cantitate este mai mult decât dublă faţă de dozele primite până în prezent din partea companiei anglo-suedeze″⁣ (16,6 milioane de doze), în timp ce, pentru britanici, această cantitate de vaccinuri ″⁣este obligatorie pentru a garanta a doua doză de vaccin pentru circa 15 milioane de cetăţeni″⁣.

Blocarea acestui volum impresionant de vaccinuri s-a descoperit în urma vizitei comisarului european pentru piaţa internă, Thierry Breton, la fabrica din Leyde, din Ţările de Jos, administrată de subcontractantul olandez Halix. Aceasta este una dintre cele două fabrici folosite de AstraZeneca pentru a produce medicamentul în UE (cealaltă se află în Seneffe, în Belgia). Problema este că fabrica Halix nu a obţinut încă autorizaţia Agenţiei Europene a Medicamentului (EMA), astfel că, fără acest accept, dozele de vaccin nu pot fi predate ţărilor membre ale UE. Însă măsura nu se aplică şi Regatului Unit care, de altfel, a importat în ultimele luni ale anului trecut vaccinuri produse în fabrica olandeză.

Însă în lipsa unui răspuns concret la întrebările puse de Breton, care a dorit să afle ce se întâmpla cu dozele produse în această fabrică, s-a declanşat o anchetă al cărei fir a dus la fabrica din Italia.

″Abia atunci comisarul francez a început să aibă suspiciuni şi a informat imediat despre această situaţie autorităţile italiene, care au realizat inspecţii la fabrica din Catalent di Anagni, folosită de AstraZeneca pentru umplerea şi pregătirea fiecărei doze″⁣, a relatat cotidianul din Torino.

În primul raport trimis la Bruxelles este menţionat faptul că în frigiderele depozitelor din această localitate din regiunea Lazio există 29 de milioane de doze de vaccin, iar surse ale UE au explicat pentru cotidianul italian că, probabil, nu toate au fost produse de către Halix, însă erau pregătite de livrare, iar grupul farmaceutic intenţiona să le trimită în Regatul Unit, şi nu ţărilor din Uniunea Europeană.