Actualitate, Featured

La Revolutie nu au murit oameni pentru amnistia infractorilor

Mii de oameni  au manifestat sâmbătă seară la București, dar și în alte orașe ale țării, Sibiu sau Cluj. Manifestanții au ieșit pentru a comemora victimele Revoluției din decembrie 1989 și pentru a striga împotriva ”hoției” de la guvernare.

„La Revoluție nu s-a murit pentru amnistia ticăloșilor”. Este mesajul cu care mii de români au ieșit sâmbătă în stradă pentru a-i comemora pe eroii Revoluției. Oameni s-au întâlnit la Piața Victoriei și au plecat în marș către Universitate. După ce au ajuns în Piața Universității, protestarii au ținut un moment de reculegere și au aprins lumânări în memoria celor care au murit în urmă cu 29 de ani.

”Oamenii ăia au murit pentru libertate, pentru democrație. E păcat de sângele care s-a vărsat. Degeaba și-au dat viața pentru democrație. Am fost la Revoluție, se repetă același scenariu.

Nu vrem să fim conduși de hoți”, a spus unul dintre oamenii prezenți la protest. Redăm mai jos live text-ul protestului din 22 decembrie 2018: Moment emoționant în Piața Revoluției: numele celor care și-au pierdut viața la Revoluție a fost citit de către sotia filosofului Mihai Șora, Eliza. În București, la ora 19:00, în jur de 3.000 de oameni protestau împotriva partidelor de guvernământ. Au existat și momente tensionate între cei care protestează și jandarmi, în momentul în care oamenii au vrut să ocupe o bandă suplimentară a străzii, în timp ce mărsăluiam spre Piața Universității.

Protest și în Cluj-Napoca Peste 200 de persoane au protestat, sâmbătă seara, pe bulevardul Eroilor din Cluj-Napoca faţă de Ordonanţa fiscală şi intenţia Guvernului de a da o ordonanţă pentru aministie şi graţiere, aceştia cerând demisia Executivului. Câteva sute de sibieni protestează în faţa sediului PSD Câteva sute de oamenii s-au strâns sâmbătă seara în faţa sediului PSD din Sibiu şi cer demisia Guvernului, într-un protest la care sunt prezenţi şi membri din filiala locală a USR, conduşi de liderul partidului, deputatul Dan Barna. Sediul PSD Sibiu este păzit de câţiva jandarmi. Protestarii s-au strâns în locul unde zilnic, în ultimul an, s-a desfăşurat protestul mut a celor de la #văvedem din Sibiu. Manifestarea este una paşnică. Majoritatea celor prezenţi la miting au venit cu steaguri şi vuvuzele. La protest este prezent și Dacian Cioloș. (w500) Numărul celor care protestează continuă să crească. La ora 18:00, peste 1000 de oameni erau în stradă și protestau împotriva amnistiei și grațierii.

La marș participă și filosoful Mihai Șora. Câteva sute de persoane au plecat, în jurul orei 17.15, în marș din Piața Victoriei către Piața Universității. Se scandează „Libertate!”, „Jos comunismul!”, ”Păcat, păcat de sângele vărsat”, ”Jos jandarmeria” și ”Jandarmeria apără hoția!”. ”Veniți cu noi, vă fură și pe voi”, mai strigă protestatarii. (w500)

Protest Cei care au ieșit la protest vor să transmită un mesaj clar: lupta anti-corpuție este încă în picioare. ”Libertatea și dreptatea românilor este în pericol”, spun aceștia. Ei mai afirmă că nu vor să se ajungă la situația de la Revoluție. ”Vrem libertate și vrem democrație”, spun protestatarii. Protestul din Cluj începe la ora 18:00 Peste 4000 de clujeni au răspuns pozitiv, pe Facebook, la evenimentul „Fără ordonanțe! Jos mâinile de pe justiție & de pe banii noștri!„. Protestul este organizat de asociaţiile şi organizaţiile Delic, Umbrela Anticorupţie Cluj şi Corupţia ucide, scrie realitateadecluj.ro. Protestatarii clujeni sunt aşteptaţi la ora 18 la Monumentul Memorandiştilor de pe Bulevardul Eroilor.

„În acest moment, coaliția de guvernare PSD-ALDE susținută de UDMR și minorități trebuie să plece acasă! Solicităm guvernului demisia și declanșarea alegerilor anticipate în cel mai scurt timp! Noi, cetățenii Clujului, alături de cei din toată țara, vom fi curând în stradă pentru a ne asigura că ambele revendicări sunt îndeplinite.

Este greu să mai găsim cuvinte care să descrie la adevăratele proporții dezastrul produs de coaliție prin abuzurile zilnice în toate palierele vieții noastre. Ştim doar că ajunge! Nu vom tolera cu nici un preț adoptarea OUG-ului pentru grațiere și amnistie și în nici un caz adoptarea în 25 decembrie a OUG-ului anunțat de Teodorovici. Acești oameni vor duce prin aceste măsuri economia României la nivelul unei țări din Africa în următoarele zile. Vrem retragerea lor imediată! Pentru guvern: Să nu îndrăzniți! Pentru clujeni: E timpul să demonstrăm că suntem cetățeni ai României și avem conștiința socială să ne ridicăm din nou când nedreptatea devine lege! Ne vedem în stradă sâmbătă și în toate momentele cheie care vor urma!” se arată pe pagina de Facebook unde a fost anunţat protestul, potrivit cluju.ro. ”Decembrie 1989.1116 de oameni au murit pentru libertate. Nu au murit pentru amnistia și grațierea ticăloșilor.

Au murit pentru dreptate și pentru libertate. Acum, la mai puțin de 29 de ani, lupta lor riscă să fie în zadar. Libertatea și dreptatea sunt în pericol”, anunță, pe Facebook, inițiatorii acestui demers. Participanții la eveniment sunt rugați să vină cu câte o candelă pentru a onora memoria celor care și-au pierdut ciața în urmă cu 29 de ani. ”Ne vom strânge la ora 16:00 în Piața Victoriei, iar la ora 17:00 vom pleca în marș spre Piața Universității pentru a aprinde candele și pentru a citi numele fiecărui erou. Ei au crezut în libertate în cele mai negre vremuri ale României. Voi credeți?”, mai spun organizatorii. Demersul a fost inițiat de organizațiile Rezistența, Corupția Ucide și Inițiativa România. Mihai Şora a anunţat că va fi în Piaţa Victoriei din nou sâmbătă, avertizând în același timp asupra modului în care se instalează dictaturile.

„Dragi prieteni, întunericul unei dictaturi nu cade ca o ghilotină, fără umbre, neguri premonitorii. Se insinuează şerpeşte, pare molatic şi fără ţintă, te învăluie treptat, te adoarme şi apoi, fulgerător, te cotropeşte. Dar chiar hăul cel mai negru are, undeva, un punct slab: lumina. Pe mâine, la Girafă”, a scris Mihai Şora pe Facebook.

Protest și la Sibiu În această seară, și sibienii ies din nou în stradă. Ei se vor aduna în Zona Liberă de Corupţie, după cum au numit spaţiul în care se adună, de un an încoace, în fiecare zi, la ora 12, pentru a-şi exprima nemulţumirea faţă de acutala guvernare a României Diseară se vor strânge la ora 18, la manifestaţia numită “22 decembrie. Revoluţia noastră”, din faţa sediului PSD Sibiu.

“Regimul Dragnea s-a radicalizat definitiv: este cel mai anti-european regim activ acum în Europa. E o datorie să îi rezistăm – pentru a salva destinul european al României. Prin urmare, sâmbătă seara, în 22 decembrie, ne vom aduna în Zona liberă de corupție, lângă Piața Mare din Sibiu, pentru a protesta împotriva acestui regim malign. Au murit oameni acolo, acum 29 de ani, pentru ca România să devină europeană. Avem, față de ei și față de copiii noștri, datoria să le continuăm lupta”, spun organizatorii protestului.

blank