La propunerea Primarului General, Gabriela Firea, consilierii generali au aprobat trei proiecte prin care se actualizeaza indicatorii tehnico-economici aferenti obiectivelor de investitii la trei unitati medicale din Bucuresti. 

Primarul General, Gabriela Firea: ”Am propus astazi pe ordinea de zi trei proiecte care insumeaza investitii de aproape 50 de milioane de euro in Sanatate, atat in sanatatea bucurestenilor, cat si a romanilor, pentru ca in spitalele Capitalei nu se trateaza doar pacienti din Bucuresti, ci din intreaga tara. Prin aceste proiecte de hotarare se actualizeaza indicatorii tehnico-economici aferenti obiectivelor de investitii la trei unități medicale din București: Spitalul Clinic de Psihiatrie ”Prof. Dr. Alexandru Obregia” pentru reabilitarea și extinderea a două clădiri, o investiție de circa 17 milioane euro; maternitatea Bucur pentru reabilitarea corpurilor A și B, valoarea totală fiind de circa 28 milioane euro si Spitalul de Boli Infecțioase și Tropicale Victor Babeș pentru construirea ambulatoriului, un proiect în valoare de circa 2,5 milioane euro. Toate aceste investiții vor fi finanțate de la bugetul propriu al Municipiului București, prin Administrația Spitalelor și Serviciilor Medicale București”.

Spitalul Clinic de Psihiatrie ”Prof. Dr. Alexandru Obregia” a fost inaugurat în anul 1923 în București si reprezinta si astăzi o unitate de referință în domeniu, care aliniază psihiatria românească la standardele moderne europene și internaționale. Investiția în dezvoltarea sănătății pentru Municipiul București, prin lucrările de intervenție și reabilitare la Spitalul Clinic de Psihiatrie ”Prof. Dr. Alexandru Obregia”, va asigura siguranța utilizatorilor la acțiunea unui potențial cutremur, creșterea calității și eficientizarea serviciilor integrate sanitare și sociale.

Proiectul a fost aprobat cu 47 de voturi, iar doi consilieri USR s-a abtinut de la vot.

In ceea ce priveste Maternitatea Bucur, cele doua corpuri de cladire (A si B) au fost construite in anii ’30 si, pentru ca nu mai prezinta siguranta in exploatare si nu asigura in totalitate cerintele de igiena si sanatate a pacientilor, constructiile vor fi reabilitate atat din punct de vedere functional cat si din punct de vedere al finisajelor si echipamentelor. 

Proiectul a fost aprobat cu 48 de voturi, iar un consilier USR s-a abtinut de la vot.

Totodata, in cazul Ambulatoriului Spital de Boli Infecțioase și Tropicale Victor Babeș”, acesta se afla la faza proiect tehnic si au fost propuse o serie de modificări ale proiectului realizat la faza studiu de fezabilitate.

Schimbările aduse proiectului inițial se datorează modificărilor legislative apărute între data realizării studiului de fezabilitate și data elaborării proiectului tehnic (OMS  Nr. 1096 din 30 septembrie 2016, HG nr. 907 din 29 noiembrie 2016) și datorită dorinței beneficiarului de a separa o serie de funcțiuni, în vederea optimizării fluxurilor de persoane, personal și pacienți.

In cazul acestui proiect de hotarare, 49 de consilieri au votat ‘pentru’, iar un consilier USR s-a abtinut de la vot.