Featured, Life

La Polul Nord s-a format o gaură imensă de ozon, de trei ori cât Groenlanda

Peste Polul Sud se formeaza gauri in stratul de ozon in fiecare an. La Polul Nord, insa, acest fenomen e cu mult mai rar.

Iar ceea ce au detectat oamenii de stiinta acum pare sa fie cea mai mare gaura in stratul de ozon inregistrata vreodata la Polul Nord, arata Live Science.

De trei ori cat Groenlanda, dupa cum estimeaza specialistii Agentiei Spatiale Europene (ESA), aceasta i-ar putea expune pe oamenii care traiesc la latitudini nordice la arsuri solare.

Totusi, oamenii de stiinta sunt optimisti, spunand ca, cel mai probabil, gaura va disparea de la sine in urmatoarele saptamani.

Ultima oara cand in zona arctica a existat o astfel de gaura in stratul de ozon a fost in 2011. Iar fenomenul de atunci avea o amploare mult mai mica decat ceea ce se intampla in prezent.

Practic, e prima oara cand putem vorbi despre o adevarata gaura in stratul de ozon in zona artica, a explicat Martin Dameris, din partea Centrului Aerospatial German,

Fenomenul poate fi explicat prin mai multi factori, cum ar fi vanturile puternice si temperaturile mici, dar si norii formati la mai mare altitudine decat in mod normal, a mai spus acesta. Sigur, si factori precum chimicalele care distrug stratul de ozon, precum clorul si bromul, au avut un cuvant de spus.