Vladimir Putin
Featured, International

La Parada Militară din Rusia, Vladimir Putin a transmis un mesaj dur Occidentului

Rusia îşi va apăra întotdeauna “cu fermitate” interesele naţionale, a avertizat din nou Vladimir Putin cu ocazia ceremoniilor care au marcat 76 de ani de la victoria sovietică asupra Germaniei naziste.

Ca de fiecare dată, armata a defilat atât în Piața Roșie, cât și în alte orașe.

Vladimir Putin, președintele Rusiei: „Poporul sovietic şi-a respectat jurământul sacru, a apărat patria şi a eliberat ţările Europei de ciuma brună. Astăzi, Rusia apără fără încetare dreptul internaţional. În acelaşi timp, ne vom apăra cu fermitate interesele naţionale şi vom asigura securitatea poporului nostru,într-o vreme în care revine apăsat ideologia nazistă, prin discursuri rasiste, antisemite și rusofobe.”

Peste 12.000 de militari, 190 de vehicule, rachete balistice intercontinentale, elicoptere și alte echipamente de luptă, au participat la parada din Piața Roșie. Soldații au trecut prin fața președintelui și a unui public format din veterani și oficiali ruși.

În cele două decenii de când conduce țara cu mână de fier, Putin a făcut din parada care marchează victoria asupra nazismului centrul politicii sale de putere. Și, cam în fiecare an, în timp ce glorifică sacrificiul celor 20 de milioane de sovietici în război, Putin îi acuză pe occidentali nenumiți de… “revizionism” istoric anti-rus – încercarea de a minimaliza rolul URSS în înfrângerea lui Hitler.

Conform Institutului Național de Sondaj de la Moscova, pentru 69% dintre ruşi, 9 mai reprezintă principala zi de sărbătoare a anului.

În acest an, parada a avut loc pe fondul tensionării la extrem a relațiilor Moscovei cu Occidentul. De curând, Rusia, pe de o parte, și Statele Unite și Uniunea Europeană, de celalaltă, și-au expulzat reciproc diplomați. Motivele sunt numeroase, de la soarta opozantului Aleksei Navalnîi ori amestecul în campaniile electorale din Occident și până la mobilizarea de trupe, echipamente și nave de război la frontierele cu Ucraina.


blank