Featured, Politic

La o zi de la proteste, Iordache are un mesaj pentru contestatarii noilor legi ale Justiţiei. „Aici nu discutăm despre un dialog al surzilor”

Magistraţii nu vor mai fi suspendaţi automat la trimiterea în judecată, au decis luni deputaţii din Comisia specială în care se dezbat Legile justiţiei, în text fiind introdusă sintagma „poate fi suspendat”. Comisia condusă de fostul ministrul Florin Iordache a reluat, luni, dezbaterile privind statutul magistratului, după ce, săptămâna trecută, a adoptat mai multe modificări, stabilind că protocoalele semnate de CSAT şi serviciile de informaţii care privesc justiţia sunt de interes public, scrie gândul.info.

“Din punctul meu de vedere toţi cei care protestează ar trebui să vadă că încercăm, împreună cu asociaţiile profesionale şi CSM, să facem nişte legi mai bune. Sunt nişte legi care ar trebui modificate pentru că nu conţin deciziile CCR, avem, de exemplu, separarea carierelor, unde fără îndoială trebuie să ţinem cont de opţiunile judecătorilor şi procurorilor. Dacă nu facem aceste lucruri printr-o dezbatere transparentă, să ţinem cont de toate propunerile, şi dacă nu în Parlament, atunci unde?”, s-a întrebat retoric Iordache.

Fostul ministrul al Justiţiei care conduce acum dezbaterile în Comisia specială a insistat că toate amendamentele discutate vin din partea asociaţiilor profesionale, Asociaţia Judecătorilor, Asociaţia Procurorilor sau Uniunea Magistraţilor, comentând despre reacţia dură a Parchetului General că a avut deja ocazia să depună observaţii şi că un dialog normal e cel în care sunt ascultate toate punctele de vedere.

„Ministerul Public a avut ocazia şi a depus observaţii, dar aici nu discutăm despre un dialog al surzilor. Un dialog normal în Parlament înseamnă că ascultăm toate punctele de vedere, aceste modificările sunt venite fie din partea CSM, fie din partea asociaţiilor profesionale. La unele avem propunere unanimă. Un dialog normal este când ascultăm toate punctele de vedere”, a mai spus Iordache.

Deputaţii din Comisia specială privind Justiţia au modificat, luni, Statutul procurorilor şi judecătorilor, astfel magistraţii nu vor mai fi suspendaţi automat la trimiterea în judecată, în text fiind introdusă sintagma „poate fi suspendat”,modul în care a fost adoptată modificarea generând confuzie

„Judecătorul sau procurorul poate fi suspendat din funcţie şi în cazul în care a fost trimis în judecată pentru o infracţiune, dacă se apreciază, în raport de circumstanţele cauzei, că se aduce atingere prestigiului profesiei (…)”, prevede unul dintre amendamentele depuse de CSM şi susţinut de USR şi ALDE.

Comisia privind domeniul justiţiei a decis şi că „în situaţii personale deosebite, la cererea judecătorului sau procurorului, Consiliul Superior al Magistraturii poate dispune suspendarea din funcţie a acestuia, pe o durată de cel mult 3 ani, dacă măsura nu afectează buna funcţionare a instanţei sau parchetului”.

Modificarea adusă Statutului procurorilor şi judecătorilor a fost criticată de senatorul PNL Daniel Fenechiu: „Reforma legilor justiţiei: vă poate face dosar penal un procuror inculpat şi trimis în judecată şi vă poate judeca, un judecător inclupat trimis în judecată!”, scrie senatorul PNL Daniel Fenechiu, pe Facebook.

„Judecătorul sau procurorul- şi, tineţi-vă bine, trimis în judecată poate fi suspendat de CSM…Poate..În vechea reglementare, suspendarea era de drept la punerea în mişcare a urmăririi penale…Ăştia, ca să-l scape pe Dragnea sunt în stare să facă complete de judecată şi cu judecători de la Rahova şi Jilava…Vă daţi seama ce corect vor judeca judecătorii trimişi în judecată? Sau ce dosare bune vor face procurorii trimişi în judecată?”, a scris acesta pe Facebook.

Deputatul USR Ion Sterian a afirmat că partidul din care face parte a susţinut amendamentul CSM doar pentru ca acesta să poată să fie supus dezbaterii.

„S-a creat confuzie. Una s-a dezbătut alta a reieşit din discuţie (…) Am susţinut amendamentul CSM doar ca să poată să fie supus dezbtaterii comisiei. S-a decis ca magistraţii trimişi în judecată să fie suspendaţi doar dacă se consideră că se aduce atingere prestigiului profesiei. Îndrăznesc să spun că nici preşedintele comisiei (Florin Iordache-n.r.) nu înţelege ce a votat”, a spus Ion Sterian.

Ion Sterian a criticat „maniera în care se poartă dezbaterile”: „Se încearcă grăbirea procedurii în cadrul comisiei, ceea ce duce la comiterea unor greşeli foarte mari care vor avea repercursiuni negative asupra funcţionării justiţiei în următorii ani”.

Solicitat să explice această modificare, preşedintele Comisiei speciale, Florin Iordache, a negat adoptarea acestei modificări.

Nu. Uitati-vă mai jos, am reglementat la articolul următor. Şi la judecători şi la procurori am reglementat că în condiţiile în care este trimis în judecată este suspendat şi aşa mai departe. (…) Ceea ce este important este că toate aceste amendamente vin de la asociaţiile profesionale”, a spus Iordache.

Parlamentarii Comisiei speciale privind justiţia au adoptat, vineri, un amendament referitor la numirea conducerii Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, potrivit căruia preşedintele României nu poate refuza numirea acestora.

De asemenea, parlamentarii au modificat Statutul procurorilor şi judecătorilor, astfel Preşedintele României nu va mai putea refuza motivat o singură dată numirea judecătorilor şi procurorilor. Amendamentul a fost propus de UNJR şi susţinut de PSD-ALDE şi UDMR

Ministerul Public a transmis, sâmbătă, un punct de vedere referitor la unele amendamente votate de Comisia parlamentară specială pentru legile justiţiei, avertizând că „se conturează premisele eliminării independenţei procurorului, ca primă etapă pentru anularea statutului de magistrat al acestuia”.

„Ministerul Public atrage atenţia asupra faptului că, în cursul zilei de ieri, 24 noiembrie 2017, Comisia parlamentară specială pentru legile justiţiei a votat modificarea unor articole de lege într-o formă prin care, în mod evident, se conturează premisele eliminării independenţei procurorului, ca primă etapă pentru anularea statutului de magistrat al acestuia, cu consecinţe negative asupra calităţii actului de justiţie. Astfel, articolul 3 din Legea nr. 303/2004 privind statutul judecătorilor şi procurorilor consacră independenţa şi stabilitatea procurorilor, atribute care nu se mai regăsesc în forma amendată şi votată de Comisia parlamentară specială pentru legile justiţiei”, se arată într-un punct de vedere postat pe pagina de Facebook a instituţiei.

Modificarea adusă, arată Ministerul Public, reprezintă astfel o îndepărtare clară de la textul constituţional, care situează procurorii în cadrul autorităţii judecătoreşti.