Actualitate, Stiri

La multi ani celor 500.000 de romani!

Astazi sunt sarbatoriti Apostolii Petru şi Pavel (Paul, la catolici)!

sf__ap__petru_si_pavel_2_44777100Denumita popular Sanpetru, ziua marcheaza mijlocul verii agrare si sfarsitul celei de-a doua perioade importante de post dintre cele patru de peste an.

Spre deosebire de celelalte posturi, care au o durata fixa, postul Sînpetrului are o durată variabila, in functie de data Pastilor. Anul acesta, a fost marcat de doar trei zile, de miercuri, pana vineri, pentru ca data de incepere a acestui post se calculeaza in functie de Paste. Sarbatoarea insa, are data fix, 29 iunie.

In povestile populare, Sânpetru este un om obisnuit: se imbraca in straie taranesti, se ocupa cu agricultura, cresterea animalelor si mai ales, cu pescuitul. Fiind credincios si foarte harnic, el este luat de Dumnezeu in cer unde ii sunt incredintate portile Raiului. Acolo, fiind mai mare peste camarile ceresti, imparte hrana animalelor salbatice, in special lupilor si fierbe grindina pentru a o marunti, fiind astfel mai putin periculoasa.

Aproximativ 500.000 de romani isi sarbatoresc astazi ziua onomastica, potrivit statisticilor Directiei pentru Evidenta Persoanelor si Administrarea Bazelor de Date din cadrul Ministerului Administratiei si Internelor. Incepand cu Pavel, Paul si pana la derivatele acestora, Pauline, Petronela, Petrus, ExpressPress.ro le ureaza tuturor un calduros „La multi ani”!

Claudia-Elena Ignat

blank