La Mânăstirea Nicula
Featured, Life

La Mânăstirea Nicula, de Adormirea Maicii Domnului, credincioșii se vor ruga, de la distantă, la icoana făcătoare de minuni

Adormirea Maicii Domnului, marea sărbătoare ortodoxă care aduce an de an zeci de mii de pelerini la Mânăstirea Nicula, va fi complet diferită, din cauza pandemiei.

Procesiunea religioasă se va ține fără pelerini, iar credincioșii se vor închina de la distanță cu masca pe față la icoana făcătoare de minuni. Sunt interzise tarabele cu icoane și mătănii, dar și corturile. Zona va fi plină de polițiști și jandarmi, iar oamenii vor fi vegheați de sus, cu drone.

Zeci de mii de pelerini la Mânăstirea Nicula din toate colţurile ţării obişnuiau să urce an de an dealul mănăstirii Nicula, din Cluj, de Sfânta Maria, pe 15 august. Dacă cei mai mulţi veneau cu o zi sau două înainte de marea sărbătoare, anul acesta sunt chemaţi pe rând.

Dumitru Cobzaru, arhimandrit Arhiepiscopia Vadului, Feleacului şi Clujului: S-a rânduit ca hramul din acest an să nu ţină doar două zile, în 14 şi 15 august, ci două săptămâni, începând de la 1 august până chiar după hram, în 16 august. Aşadar i-am îndemnat pe credincioşii noştri să vină rând pe rând la mănăstirea noastră, să ajungă la icoana făcătoare de minuni, să se spovedească, să se împărtăşească şi să plece.

Pelerinii se vor închina la icoana făcătoare de minuni de la un metru şi jumătate distanță, cu masca pe față.

Pantelimon Mocan, protosinghel: Icoana va rămâne încă deocamdată aici în demisol în partea de altar. Oamenii au un circuit prin care pot ajunge la icoană, cu intrare şi ieşire, prin partea dreaptă intră, prin partea stângă vor ieşi. Aceasta va fi acum, la hram se va modifica – va fi în altă parte pusă icoană, tot cu intrare şi ieşire separată.

Femeie: Intotdeauna hramul şi tot ce se întâmplă aici este deosebit şi indiferent de restricţii, credinţa rămâne credinţa. Dacă noi de la Tulcea am venit până aici, vă daţi seama că toată lumea va veni şi îşi va găsi timp.

Bărbat: În ciuda faptului că este această boală, eu cred că o să fie foarte multă lume.

Femeie: Probabil vor fi oameni mult mai puţini, numărul mult mai redus, oamenii vor fi mai reţinuţi să vină la adunări aşa de mari.

Nici mâncare nu se va împărţi anul acesta la Mănăstirea Nicula. Iar zona va fi supravegheată de poliţişti, jandarmi şi drone.

Mircea Abrudean, prefectul judeţului Cluj: Noi am mai folosit sistemul acesta în perioada stării de urgeta şi a funcţionat foarte bine, pentru a putea transmite în timp real centrului de comandă mobil aglomerările care se pot genera şi pentru a putea disloca efective de forţe de ordine în acele zone dacă va fi cazul”

Anul trecut, la hramul Mănăstirii Nicula au fost peste 30.000 de oameni.