Liderii grupurilor politice din Parlamentul European, printre care Popularii Europeni, Renew Europe, Socialiști, Verzi și Conservatorii au solicitat luni, printr-o declarație comună, reluarea alegerilor prezidențiale din Belarus, al căror rezultat este contestat pe plan internațional. Solicitarea a fost realizată la inițiativa liderului Renew Europe, Dacian Cioloș.

În scrisoarea liderilor grupurilor politice sunt condamnate, „cu fermitate”, violențele și tortura aplicate de forțele de ordine fidele regimului Lukașenko împotriva protestatarilor pașnici.

La inițiativa lui Ciolos au inițiat și publicat azi o scrisoare semnată si de alți lideri ai grupurilor politice din Parlamentul European în care cerem de urgență noi alegeri în Belarus, de data asta libere, și prin care condamnăm violența și tortura aplicată de regimul Lukașenko. Noi, românii, am trecut, acum mai bine de 30 de ani, printr-o Revoluție sângeroasă ai cărei morți îi plângem și azi. Acest lucru trebuie oprit să se întâmple acum în Belarus”, a scris Dacian Cioloș, pe Facebook.

„Cerem alegeri noi și libere în Belarus”, este intitulată declarația comună semnată de cei cinci lideri ai grupurilor din PE, la inițiativa europarlamentarului Dacian Cioloș.

Declarația comună a fost semnată de Manfred Weber, președintele PPE, Iratxe García Pérez, președinta S&D, Dacian Cioloş, președintele Renew Europe, Ska Keller și Philippe Lamberts, copreședinții Verzilor și de Ryszard Legutko și Raffaele Fitto, copreședinții Conservatorilor.

De asemenea, aceștia mai cer Rusiei să „se abțină de la orice intervenție”.

„Ceea ce se întâmplă de mai multe zile în Belarus este dovada că oamenii, indiferent de regimurile dictatoriale în care trăiesc o vreme mai lungă sau mai scurtă, găsesc până la urmă calea spre libertate. Iar admirația pe care o avem în aceste zile pentru femeile bieloruse trebuie să capete consistență și prin acțiuni internaționale ferme care să împiedice orice încercare de înăbușire a manifestațiilor democratice din Minsk și alte localități”, a mai scris Dacian Cioloș.