Kârgâzstan
Featured, International

La graniţa dintre Kârgâzstan şi Tadjikistan a avut loc un schimb de focuri de arme

Schimburi de tiruri între forţe armate din Kârgâzstan şi Tadjikistan – la frontiera dintre cele două ţăări – s-au soldat cu morţi şi răniţi, au anunţat joi autorităţile celor două ţări din Asia Centrală.

La graniţa dintre Kârgâzstan şi Tadjikistan a avut loc un schimb de focuri de arme

Update: Bilanţul morţilor a urcat la cel puţin 41 vineri, la o zi după ce o dispută pentru accesul la apă a condus la ciocniri sângeroase la frontieră între trupele Kârgâzstan şi Tadjikistanului, relatează DPA.

Autorităţile au anunţat de asemenea peste 200 de răniţi, în timp ce tensiunile sunt încă puternice între cele două foste republici sovietice.

Ultimele violenţe au fost declanşate de instalarea unei camere de supraveghere miercuri de către tadjici. Grănicerii kârgâzi de lângă satul Kok-Tash au cerut oprirea acestei lucrări, apoi localnici din ambele ţări s-au implicat aruncând pietre.

Situaţia s-a deteriorat joi când au avut loc schimburi de tiruri între părţi şi un avanpost militar tadjic a fost ars.

Vineri, Kârgâzstanul a acuzat trupele tadjice că folosesc lansatoare de grenade. Ministerul Sănătăţii de la Bişkek a anunţat 31 de morţi şi 154 de răniţi.

Între timp, au fost raportaţi 10 morţi şi aproximativ 90 de răniţi în Tadjikistan, potrivit website-ului Asia-Plus. Nu a existat o confirmare oficială a acestor cifre.

Zona de tensiuni este controlată de Kârgâzstan. Apa dintr-un canal alimentează un rezervor care este una dintre cele mai importante surse de apă pentru oameni în regiunea Batken. Dar Tadjikistanul susţine că ar trebui să aibă acces la apă, citând hărţi mai vechi.

Schimburi de focuri la graniţa dintre Kîrgîstan şi Tadjikistan. Potrvit Ministerului kîrgîz al Sănătăţii, 17 persoane au fost rănite în aceste confruntări armate, dintre care una ”mortal”.

Consiliul tadjik de Securitate a anunţat, la rândul său, că două persoane au fost rănite în aceste tiruri.

Autoritățile kârgâze au spus, joi, că decesul unui bărbat rănit în ziua precedentă a amplificat violențele. Alte 31 de persoane de partea kârgâză au fost rănite în ciocnirile de pe 28 și 29 aprilie.

Schimburi de focuri frecvente la graniţa celor două state ex-sovietice
Violențele au avut loc în regiunea kârgâză Batken, unde cele două țări își revendică teritoriul din apropierea centrului de distribuția a apei, Golovnoi, scrie Europa Libera.

Poliția kârgâză și grănicerii tadjici se acuză reciproc de deschiderea focului. Autoritățile tadjice spun că doi cetățeni tadjici au fost răniți în urma unui schimb de focuri care a avut loc joi, după ce alți șapte tadjici au fost răniți miercuri în încăierări între localnici. Între fostele republici sovietice din Asia Centrală există numeroase dispute teritoriale în rezultatul destrămării Uniunii Sovietice, cu aproape trei decenii în urmă.