Actualitate, Featured

La CEDO s-a discutat intens pe tema închisorilor din România

Ministerul Justiţiei anunţă că, după ce ministrul Cătălin Predoiu a participat la dezbateri „intense” la Strasbourg în legătură cu punerea în executare a deciziilor CEDO, Comitetul de Miniştri a decis să amâne emiterea unei rezoluţii critice la adresa sistemului penitenciar din România şi să dea în loc o decizie de recomandare, potrivit Agerpres.

Ministrul Justiţiei, Cătălin Predoiu, a participat joi la reuniunea de la Strasbourg a Comitetului Delegaţiilor Miniştrilor în format Drepturile Omului (CM-DH) dedicată supravegherii executării hotărârilor Curţii Europene a Drepturilor Omului, reuniune prezidată de Panayiotis Beglitis, reprezentantul permanent al Greciei pe lângă Consiliul Europei.

„După trei ore de dezbateri intense, în urma poziţiei şi argumentelor prezentate de Ministerul Justiţiei din România, Comitetul de Miniştri a hotărât să amâne emiterea unei rezoluţii critice la adresa sistemului penitenciar din România şi să emită în loc o decizie de recomandare. Ministrul Justiţiei a fost asistat la dezbateri de ambasadorul Răzvan Rusu, reprezentantul permanent al României pe lângă Consiliul Europei, agentul guvernamental al României pentru CEDO, Simona-Maya Teodoroiu, precum şi de o echipă de experţi din cadrul Ministerului Justiţiei şi MAE”, se arată într-un comunicat al MJ.

Cătălin Predoiu a mai avut o întrevedere cu preşedintele CEDO, Linos-Alexandre Sicilianos, iar vineri s-a întâlnit cu reprezentanţii Serviciului de Executare a Hotărârilor CEDO.

„A fost o dezbatere dificilă cu rezultate pozitive pentru România. Dar trebuie să gândim, redactăm şi aplicăm un plan urgent de măsuri integrate pentru a rezolva durabil problema condiţiilor din penitenciare şi siguranţa cetăţenilor şi de a stopa condamnările României la CEDO. Mă bucur să am sprijinul primului-ministru în această direcţie”, a spus Predoiu.

Cătălin Predoiu a mers să discute cu oficialii CEDO după ce Camera Deputaţilor a adoptat, miercuri, proiectul de abrogare a recursului compensatoriu, măsură prin care mii de deţinuţi au ieşit mai devreme din închisori, pe motiv că stăteau în condiţii improprii.

blank