Kremlinul
International

Kremlinul reacționează la amenințările lui Joe Biden. Securitatea europeană este în joc

Kremlinul a reacționat joi la avertismentul președintelui american Joe Biden cu privire la posibile consecințe dezastruoase pentru Rusia dacă va invada Ucraina.

Kremlinul consideră că aceste amenințări nu vor ajuta la reducerea tensiunilor tot mai mari asupra Ucrainei. În plus, acestea ar putea destabiliza securitatea europeană și mai mult situația, notează The Moscow Times.

„Toate aceste declarații pot contribui la destabilizarea situației”, a declarat reporterilor Interfax, purtătorul de cuvânt al președintelui rus Vladimir Putin, Dmitri Peskov.

El a completat: „Credem că nu contribuie în niciun fel la dezamorsarea tensiunilor care au apărut acum în Europa”.

Biden, amenințări pentru Rusia dacă invadează Ucraina
Declarațiile purtătorului de cuvânt al Kremlinului vin după ce Biden a anunțat că se așteaptă ca Rusia să acționeze împotriva Ucrainei. În plus, președintele SUA a amenințat cu o serie de „consecințe economice grave” pentru Moscova în cazul unei acțiuni militare în Ucraina, inclusiv blocarea accesului băncilor ruse la dolarul american.

Amenințarea este potențial cea mai serioasă propunere de sancțiuni concrete pe care Occidentul a pus-o pe masă în timp ce își intensifică eforturile de a descuraja Rusia să ia măsuri militare împotriva Ucrainei.

Rusia așteaptă răspunsul oficial al SUA la cerințele sale
Peskov a adăugat că alte discuții telefonice între Putin și Biden vor fi posibile de îndată ce SUA și NATO vor oferi răspunsuri scrise la lista de cereri a Rusiei de garanții de securitate.

„După ce situația cu răspunsul Americii se va clarifica, va exista o înțelegere în ce stadiu vor decide președinții să se alăture și să continue dialogul”, a spus purtătorul de cuvânt al lui Putin.

Moscova și-a exprimat o nerăbdare din ce în ce mai mare față de lipsa de răspunsuri formale la cererile sale, care includ interzicerea Ucrainei de a adera vreodată la NATO și blocul militar occidental să-și retragă forțele din Europa de Est.

Washingtonul și NATO au numit aceste cereri de neconceput și au cerut în schimb negocieri pe chestiuni precum controlul armelor și limitarea exercițiilor militare în regiune.

Moscova neagă în continuare intenția de invadare a Ucrainei
O consolidare a armatei ruse în apropierea Ucrainei și un baraj de retorică amenințătoare au zguduit Occidentul în ultimele săptămâni, stârnind temeri că Moscova ar putea folosi forța militară pentru a încerca să oprească Ucraina să se apropie de Occident și de NATO.

Moscova neagă vehement astfel de planuri, dar a amenințat cu un răspuns militar-tehnic nespecificat dacă Occidentul nu ia în serios un set de cerințe de securitate pe care le-a făcut, inclusiv să pună capăt expansiunii NATO către est.

Întrebat despre comentariile lui Biden, Peskov a spus că Rusia a primit avertismente similare de cel puțin o lună.

Peskov a mai spus că Moscova se teme că amenințările cu sancțiuni ale Statelor Unite ar putea încuraja Kievul să încerce să rezolve prin forță un conflict de opt ani cu separatiștii pro-ruși din estul Ucrainei.