Transnistria
International

Kremlinul a trimis agenţi FSB în regiunea separatistă Transnistria, să testeze pregătirea militarilor. Ce au găsit acolo

Rusia vrea să deschidă noi căi de atac asupra Ucrainei, iar una dintre acestea ar fi din regiunea separatistă Transnistria din Republica Moldova, anunță Forțele Armate Ucrainene, care susțin că Rusia a trimis acolo agenți FSB, ca să verifice gradul de pregătire al unităților militare. Controlul a arătat însă că acestea nu sunt gata pentru operațiuni de luptă, mai susține armata ucraineană, citată de UA.

Reprezentanți ai Serviciului Federal de Securitate (FSB) trimiși au verificat pregătirea de luptă a brigăzilor motorizate separate 1, 2 și 3 ale formațiunilor militare din Transnistria, transmite Statul Major al Forțelor Armate ale Ucrainei. Potrivit sursei citate, unităţile inspectate nu erau pregătite pentru operaţiuni de luptă.

Trupele ruse au rămas în Transnistria după conflictul din 1990, când această regiune a decis să se rupă de Republica Moldova, ceea ce a dus la ostilități în 1992, scrie publicația 24tv.ua. A 14-a armată a Rusiei a intervenit de partea noii republicii autoproclamate și se află acolo încă dinaintea prăbușirii URSS. După semnarea unui tratat de pace, conflictul a fost înghețat, dar militarii ruși au rămas pe acest teritoriu.

Nu se știe exact numărul de trupe care se află în prezent în Transnistria. Potrivit experților, ar putea fi între 1.200 și 1.500 de militari.

Transnistra este un pol important pentru Rusia, pe teritoriu republicii aflându-se unul dintre cele mai depozite de armament din Europa de Est, în satul Kobasna, aflat la doar doi kilometri de granița cu Ucraina.

blank