Featured, Politic

Kovesi, tot mai aproape de sefia Parchetului European

Comisia pentru Afaceri Juridice a Adunării parlamentare a Consiliului Europei se declară „alarmată” de învinuirile aduse Laurei Codruta Kovesi și a sugerat că acuzațiile din dosarul instrumentat de Secția pentru anchetarea magistraților „ar putea fi motivate politic” pentru a o discredita în competiția pentru postul de procuror-șef european.

Consiliul a transmis, printr-o comunicat de presă, că într-o declarație adoptată în 8 aprilie, Comisia apreciază că acuzațiile de luare de mită, abuz în serviciu și mărturie mincinoasă împotriva fostei șefe a DNA Laurei Codruta Kovesi ar putea avea scopul de a o discredita în calitate de candidat pentru postul de procuror-șef european.

Comisia amintește că fosta șefă a DNA s-a aflat sub control judiciar și i s-a interzis să părăsească țara sau să vorbească cu presa despre acest caz, dar Înalta Curte de Casație și Justiție a revocat măsura în 3 aprilie. De asemenea, organismul european subliniază că ancheta împotriva Laurei Kovesi a fost declanșată în pline negocieri pentru conducerea Parchetului European.

În documentul citat, Comisia pentru Afaceri Juridice a Adunării parlamentare a Consiliului Europei mai arată că eforturile fostei șefe a DNA de combatere a corupției au fost „foarte apreciate” de societatea civilă, de UE și de Consiliul Europei, iar instituția pe care a condus-o a fost supusă atacurilor politice, care au dus în cele din urmă la demiterea sa.

Comisia pentru Afaceri Juridice a Adunării parlamentare a Consiliului Europei remarcă faptul că înființarea Secției speciale pentru anchetarea magistraților a fost fost contestată puternic de Grupul de State împotriva Corupția (GRECO), de Comisia de la Veneția și de Comisia Europeană în ultimul său raport privind MCV. Comisia de la Veneția a avertizat că înființarea unei astfel de structuri ar servi drept instrument de intimidare și de presiune asupra judecătorilor și procurorilor, amintește sursa citată.

Comisia cere autorităților române „să examineze” rapid cazul Laurei Codruța Kovesi și să renunțe la orice acuzație care ar putea fi motivată politic, în conformitate cu standardele Consiliului Europei.

Instanța supremă a decis în 3 aprilie ridicarea măsurii controlului judiciar în cazul fostei șefe a DNA Laura Codruța Kovesi, ceea ce înseamnă și ridicarea interdicțiilor, între care cea de a părăsi țara. Hotărârea Înaltei Curți de Casație și Justiție este definitivă. Măsura controlului judiciar a fost luată de Secția pentru anchetarea magistraților în plină procedură pentru numirea procurorului șef european, post pentru care Kovesi candidează și este favorita Parlamentului European. Autoritățile de la Bruxelles au acuzat Guvernul de la București că astfel înccearcă să o împiedice pe fosta șefă a DNA să ajungă la conducerea Parchetului European, scrie hotnews.ro.

În urmă cu o săptămână, la începutul sesiunii plenare a Parlamentului European, președintele PE, Antonio Tajani, a citit o declarație de susținere a Laurei Codruța Kovesi, declarându-se îngrijorat în privința măsurilor luate împotriva acesteia de către autoritățile judiciare din România.Tajani a subliniat că fosta șefă a DNA rămâne candidatul legislativului european pentru noul post de procuror-șef european și a cerut autorităților de la București să nu îi pună obstacole fostei șefe a DNA în procedura pentru conducerea Parchetului european.

blank