Actualitate, Featured

Kovesi, somată de un magistrat CSM, să recunoască dacă a mintit

Judecătoarea Florica Roman, de la Curtea de Apel Oradea, anunţă că a solicitat în baza Legii 544/2001, Consiliului Superior al Magistraturii să precizeze dacă Laura Codruţa Kovesi a fost singurul procuror care a ocupat o funcţie numită politic în fruntea Ministerului Public şi a cărei cerere de recunoaştere a gradului profesional de PÎCCJ i-a fost respinsă de Secţia pentru procurori a CSM.

„Va solicit sa imi comunicati, defalcate pe fiecare an in parte, cate cereri de recunoastere a gradului profesional de PICCJ, ca urmare a ocuparii unor functii din fruntea Ministerului Public prin numire politica de catre Presedintele Romaniei, au fost respinse de Sectia pentru procurori a CSM din 2012 pana in prezent”, am cerut in solicitarea trimisa catre CSM.

Solicitarea catre CSM vine dupa ce, in audierea din data de 26 februarie din Comisia LIBE din Parlamentul European, Laura Codruta Kovesi, intrebata fiind cum comenteaza faptul ca nu are grad profesional de PICCJ, iar cererea de recunoastere a acestui grad i-a fost respinsa de Sectia pentru procurori a CSM, a sustinut ca „Sunt primul procuror caruia i s-a refuzat aceeasi cerere” de recunoastere a gradului profesional de PICCJ.

Judecătoarea mai aminteşte că Laura Codruta Kovesi are doar grad profesional de parchet de pe langa tribunal, aceasta functionand in prezent la PICCJ in baza prelungirii unei delegari care s-a facut in temeiul unei legi care nu mai era in vigoare. Laura Codruta Kovesi a solicitat Sectiei pentru procurori a CSM recunoasterea gradului profesional de PICCJ, insa cererea i-a fost respinsa prin Hotararea 673 din 06.11.2018. Pe data de 26.02.2019 doamna Kovesi a facut plangere prealabila impotriva respectivei hotarari, care la randul ei a fost respinsa de Sectia pentru procurori a CSM.

„Este de notorietate ca doamna Kovesi nu este singurul procuror care, fara a avea grad profesional de PICCJ, a ocupat o functie de conducere in Ministerul Public in care a fost numita politic si a carei cerere de recunoastere a gradului profesional de PICCJ i-a fost respinsa de Sectia pentru procurori a CSM. Ramane sa aflam oficial de la CSM, insa, in cate alte asemenea cazuri cererile de recunoastere a gradului profesional au fost respinse si daca doamna Kovesi este, intr-adevar, “primul procuror caruia i s-a refuzat aceeasi cerere””, scrie Florica Roman pe blog.

Începând cu anul 2007, un număr mare de procurori care au activat în cadrul DIICOT și DNA, revenind la posturile ocupate anterior, au solicitat recunoașterea gradelor profesionale specifice DIICOT și DNA, fără să fi parcurs procedurile de concurs în vederea obținerii acestora. Deşi CSM a respins solicitările, Înalta Curte de Casație și Justiție a admis în mod constant asemenea cereri prin hotărâri irevocabile. Această discriminare a luat sfârşit odată cu adoptarea OUG 56/2009. Potrivit actului normativ, „de la data revenirii la parchetul de unde provin sau la alt parchet unde au dreptul să funcționeze potrivit legii, procurorii care au activat în cadrul DNA şi DIICOT își redobândesc gradul profesional de execuție și salarizarea corespunzătoare acestuia avute anterior sau pe cele dobândite ca urmare a promovării, în condițiile legii, în timpul desfășurării activității în cadrul acestor direcții”.

blank