Actualitate, Stiri, Ultima Ora

Kovesi: Am primit promisiunea fermă că propunerile DNA vor fi avute în vedere la alcătuirea bugetului în 2015

Procurorul-şef al DNA, Laura Codruţa Kovesi, a declarat că, în urma discuţiilor de joi cu ministrul Bugetului, Darius Vâlcov, şi ministrul Justiţiei, Robert Cazanciuc, a obţinut “promisiunea fermă” că propunerile DNA vor fi avute în vedere la definitivarea proiectului de buget al DNA pe anul 2015.

kovesi_2_23716100

“A fost o discuţie referitoare la fila distinctă de buget pentru DNA şi reprezentantul MFP a menţionat că din partea Ministerului Public nu a venit o propunere separată pentru DNA şi separată pentru bugetul celorlalte unităţi de Parchet şi că, probabil, de aici a plecat acea neînţelegere despre care dumnealui vorbea. (…) În urma discuţiei pe care am avut-o cu domnul ministru Vâlcov acesta m-a asigurat că fişa de buget a DNA va arăta exact aşa cum am propus-o noi, motiv pentru care, după ce am avut această întâlnire, am revenit cu adresă în atenţia Ministerului pentru Buget în care am înaintat fişa de buget în formula pe care noi ne-o dorim, respectiv cei 25 de milioane de euro (…) şi am primit şi un răspuns scris în acest sens că propunerea noastră va fi avută în vedere la definitivarea proiectului pentru anul 2015”, a explicat procurorul şef al DNA, Laura Codruţa Kovesi.

Şefa DNA a subliniat că, în momentul în care proiectul va fi înaintat la Parlament, va vedea dacă aceste sume sunt alocate bugetului DNA.

La rândul lui, ministrul Bugetului a precizat, după întâlnirea cu şefa DNA şi cu ministrul Justiţiei, că “toți banii solicitați de DNA sunt prinși de buget, nu va exista o mărire”.

“DNA va avea o fișă specială ca în fiecare an. În această seară o vom vedea publică. Toți banii sunt prinși în bugetul Ministerului Public. Când știi că aloci mai mulți bani e deranjant să vezi în presă că a existat o scădere”, a mai spus Vâlcov.

În cursul dimineţii de joi, DNA a transmis printr-un comunicat de presă că în anexele proiectului de buget pe 2015 nu se regăseşte fila distinctă de buget pentru DNA şi că pentru întreg Ministerul Public valoarea bugetului este cu 31,94% mai mică decât execuţia bugetară pe 2014.

Procurorul şef DNA a atras atenţia că “nu o sa putem lucra la fel de eficient şi exista riscul ca activitatea noastra sa fie blocată”.