Politic, Stiri

Kovesi: DNA investighează peste 4.500 de dosare la nivel înalt și mediu

Procurorul-șef al DNA, Laura Codruța Kovesi, a declarat, astăzi, că DNA investighează, în prezent, peste 4.500 de dosare la nivel înalt și mediu, fapt ce indică”eficiența instituțiilor anticorupție, în a descoperi și investiga aceleași infracțiuni”, numai anul trecut, fiind condamnate definitiv peste 1.000 de persoane.

cdr_63031400

“Dacă avem în vedere un criteriu cantitativ, în acest an, la nivelul DNA sunt în investigare peste 4.500 de cazuri de corupție la nivel înalt și mediu. Sigur că unii ar putea susține că acest număr de dosare indică o creștere a corupției în România. Într-o altă opinie, la fel de justificată, alții ar putea susține că de fapt a crescut eficiența instituțiilor anticorupție în a descoperi și investiga aceleași infracțiuni. Iată un exemplu în care același criteriu poate duce la concluzii diferite”, a argumentat Laura Codruța Kovesi, la conferința “Regula de aur a bunei guvernanțe și a luptei împotriva corupției: împletirea armonioasă a politicilor și a acțiunilor de implementare”, organizată de Institutul Aspen România, informează Agerpres.

Totodată, Laura Codruța Kovesi a ținut să precizeze că, numai anul trecut, peste 1.000 de persoane au fost condamnate definitiv de către instanțe, în urma investigațiilor DNA, și că, procurorii anticorupție au instituit sechestre asupra unor bunuri în valoare de peste 350 de milioane de euro.

“În ultimii ani, DNA s-a ocupat în mod exclusiv de investigarea acțiunilor de corupție la nivel înalt comise în România și, în acest context, am putut experimenta eficiența diferitelor strategii anticorupție. Am avut acces la o multitudine de date statistice și, lucrul cel mai important, am fost supuși unor monitorizări permanente și extrem de detaliate, atât interne, cât și internaționale. DNA este instituția din domeniul judiciar care se bucură de cea mai mare încredere în rândul românilor și este unul dintre cele cinci exemple de bune practici amintite în raportul anticorupție al Uniunii Europene, după o evaluare a tuturor statelor membre ale Uniunii”, a declarat șefa DNA.