Actualitate

Kovesi a trecut testul. A obţinut aviz pozitiv la CSM pentru un nou mandat în fruntea DNA

Şefa Direcţiei Naţionale Anticorupţie, Laura Codruţa Kovesi a convins Consiliul Superior al Magistraturii că merită aviz favorabil pentru un nou mandat. Acum, mai trebuie doar semnătura lui Iohannis pentru ca Laura Condruţa Kovesi să poată continua activitatea.
Iată ce a spus CSM-ului pentru a fi convingătoare

„Am implementat măsuri cheie, printre care reorganizarea DNA și rezolvarea situației resurselor umane. Numărul inculpaților trimiși în judecată a crescut în fiecare an.

Prima măsură a fost reorganizarea DNA. Am constatat că dosarele mai importante erau preluate de structura centrală, ceea ce nu mi s-a părut o idee foarte bună. Astfel, am desfințat birourile teritoriale care nu aveau eficiență în activitate. De asemenea, am desfințat serviciul teritorial București, pentru că de foarte multe ori aceleași plângeri erau dublate.

A doua măsură a fost reorganizarea secției judiciare. De exemplu, la Secția Militară volumul de dosare era relativ mic, undeva la 20-30 de dosare per procuror, iar la celelalte secții erau sute de dosare la un procuror.

De asemenea, am dispus și suplimentarea numărului de procurori și polițiști. Pot spune că în ultimii 3 ani, DNA a obținut 50 de posturi de procurori, iar în prezent sunt 90 de polițiști. În momentul de față, DNA este ocupată în proporție de 92%.

Am constituit și o bibliotecă virtuală în cadrul DNA, astfel încât toți colegii din țară să poată vedea toate rechizitoriile.

O altă măsură a fost configurarea cadrului de cooprare instituțională. Am îmbunătățit relațiile cu celelalte instituții.

Astfel, față de anul 2012, avem o creștere de 50% a numărului de rechizitorii, cu peste 51% a numărului de inculpați, de 6 ori mai mulți miniștri și parlamentari anchetați. În cei 3 ani de mandat am formulat 24 de cereri de reținere și arestare pentru 16 deputați, 3 senatori și un judecător al Curții Constituționale a României.

În noul mandat îmi propun asigurarea stabilităţii în cadrul instituţiei, creşterea transparenţei, consolidarea statutului procurorului şi recuperarea prejudiciilor.

Măsurile au dus și la o îmbunătățire a activității structurilor teritoriale. Asta a dus ca anumite servicii teritoriale să investighze cauze importante. Numărul acestor servicii care au investigat parlamentari, primari, miniștri a devenit mai mare. Avem structurile teritoriale Brașov, Galașți, Timișoara, Suceava, etc. Foarte multe structuri teritoriale și-au triplat nr de rechizitorii.

Am înființat în cadrul DNA compartimentul de investigații financiare, pe care l-am stabilit ca obiectiv prioritar și care se ocupă cu investigațiile financiare. După operaționalizarea acestui compartiment, numărul măsurilor asiguratorii a crescut la aproximativ un miliard de euro.

Un alt indicator, pentru că este dificil să cuantificăm rezultatele unei instituții anticorupție, este încrederea pe care publicul o acordă. La preluarea mandatului încrederea era de 40%, acum a ajuns la 60%. Această încredere a fost obținută prin aplicarea legii în mod egal, fără a avea rețineri în a investiga persoane cu funcții sau averi importante.”

blank