Klaus Iohannis
Actualitate

Klaus Iohannis, propunerea României pentru funcția de secretar-general al NATO. Surse

România a comunicat aliaților săi din cadrul NATO propunerea lui Klaus Iohannis pentru funcția de secretar-general al NATO, conform declarațiilor jurnalistei Jennifer Jacobs, corespondent la Casa Albă pentru Bloomberg News.

Klaus Iohannis și-a exprimat și în trecut disponibilitatea de a prelua șefia NATO. Momentan, premierul olandez în exercițiu, Mark Rutte, este considerat favorit în cursa pentru șefia NATO, iar acesta este susținut chiar și de președintele SUA, Joe Biden.

Klaus Iohannis, candidatul României pentru secretarul-general al NATO

„România i-a notificat pe ceilalți membri NATO că intenționează să-l nominalizeze pe președintele țării, Klaus Iohannis, drept candidat pentru funcția de secretar general al NATO. Va complica efortul celorlalți aliați de a-l instala pe Mark Rutte ca viitor secretar general”, a anunțat jurnalista americană pe X.

Colega sa de la Bloomberg News, Natalia Drozdiak, care se ocupă de subiectele legate de NATO, a fost invocată de jurnalista Jennifer Jacobs drept sursă.

Presa online din România a confirmat informația. Întrebată fiind și Administrația Prezidențială, instituția a răspuns că „nu comentează zvonuri”.

Conform informațiilor obținute de la surse anonime, premierul olandez în exercițiu, Mark Rutte, considerat favorit în cursa pentru preluarea conducerii NATO, se confruntă cu dificultăți în obținerea suficientelor voturi, din cauza opoziției exprimate de aliații de pe frontul estic, inclusiv Bulgaria, Ungaria, Turcia și România.

Potrivit normelor NATO, alegerea secretarului general trebuie să fie realizată „prin consens”, ceea ce implică necesitatea ca Rutte să obțină sprijinul tuturor țărilor rămase.

Klaus Iohannis la NATO

secretar general

Președintele s-a arătat în favoarea ocupării unei funcții la NATO

„Dacă mi s-ar face o astfel de propunere, aș evalua situația foarte serios și aș face o declarație publică”, a spus Klaus Iohannis în iulie 2022.

Mark Rutte este singurul candidat oficial în cursa pentru această funcție și beneficiază de un sprijin majoritar pentru a-l succeda pe fostul prim-ministru norvegian.

Klaus Iohannis

Mark Rutte. Sursa foto: Inquam Photos

Cu trei prelungiri ale mandatului său, ultimele două fiind impuse de lipsa de candidați și presiunea exercitată de Rusia în contextul războiului din Ucraina, Jens Stoltenberg își desfășoară ultimele luni în fruntea NATO, urmând să predea ștafeta la summitul liderilor aliați de la Washington din luna iulie.

blank