Actualitate, Stiri

KLAUS IOHANNIS: Nu mă retrag, eu merg înainte! Absolut sigur! Voi lua 35% în primul tur

Candidatul ACL la alegerile prezidențiale, Klaus Iohannis a recunoscut că are o relație tot mai rece cu Crin Antonescu, a spus că nu are de gând să se retragă din drumul spre Cotroceni și toate acuzațiile ce i-au fost aduse legate de case și alte scandaluri sunt doar povești vechi. Iohannis a vorbit și despre scorul pe care crede că îl va lua în primul tur.

iohannis

Principalele declarații ale lui Klaus Iohannis:

Nu am luat-o personal (faptul că nu a fost desemnat de Traian Băsescu premier, n.red.). Îl cunoșteam pe domnul președinte, a fost de nenumărate ori în Sibiu. Nu m-a surprins faptul că nu m-a dorit (în 2009, când a fost nominalizat pentru scaunul de premier, n.red.).

Nu mi-e teamă de candidatura lui Teodor Meleșcanu. E liber să candideze. Îl cunosc prea puțin pe domnul Meleșcanu, domnia sa a fost în ultimii ani pe o poziție prea puțin vizibilă.

Dosarul cu ANI nu poate să mă oprească din cursa spre Cotroceni. Curtea de Apel mi-a dat dreptate, ANI a contestat acea soluție la Înalta Curte, unde va primi un termen. Nu mă tem, nici nu mi se pare un lucru important (solicitarea ANI de grăbire a cauzei la Înalta Curte, n.red.).

Sper ca soția mea să fi fost geloasă pe mine, dar nu cred că a avut motive.

Nu am urmărit cazul Robert Turcescu și sincer să fiu nu mă interesează.

Eu am o părere foarte bună despre servicii, sunt oameni profesioniști, își fac bine treaba. Această joacă de-a ofițerul acoperit în campanie mi se pare că ne duce într-o zonă în care nu avem ce căuta. Nu faci glume cu așa ceva. Să lămurim discuția și să mergem mai departe. Eu am impresia că a fost o fumigenă, lansată pentru a acoperi altceva.

Sunt foarte multe lucruri care trebuie îndreptate în România: Infrastructura. Sunt multe locuri în paragină în România. Prea puține locuri de muncă în zone în care oamenii vor să lucreze.

Chestiunea caselor nu e o temă nouă. E una din anul 2000. Sunt toate teme vechi, le aud pentru a cincea oară. De fiecare dată unii au avut impresia că e ceva senzațional. Nu e nimic senzațional, sunt lucruri simple, clare. Toate legale. Nu am nimic de ascuns. Cele șase case nu sunt case, casa în care locuiesc, două case mici cu două camere, restul sunt apartamente. Nu e mare avere acolo.

Am o relație foarte bună cu domnul președinte Quintus, mă bucur când îl văd. Cu alți foști președinți, reacția este ca și inexistentă sau în curs de răcire. Cu domnul Stolojan nu am avut niciodată o relație, iar cu domnul Antonescu e o relație ușor mai distantă decât era acum câteva luni. Am mai vorbit la telefon, dar destul de rar. Nici nu mi-aș dori ca domnul Tăriceanu să se așeze lângă mine, după turul I.

Am auzit și eu, dar mă încăpățânez să merg mai departe. Eu am o teorie, nu pot să o dovedesc. Sunt un candidat care greu poate fi combătut cu argumente. Am un program politic, nu l-a contrazis absolut nimeni. Povești de tip campanie, am discutat despre ele, sunt toate reîncălzite și atunci unii strategi s-au gândit că dacă nu reușesc să mă omoare, atunci au găsit această strategie. Eu nici nu mă retrag, nici nu pățesc ceva, eu merg înainte. Absolut sigur.

Eu propun occidentalizarea României. Noi avem proiecte frumoase. Cel mai frumos proiect de țară, Marea Unire. Avem intrarea în NATO, intrarea în UE.

Soția mea nu va urca pe scenă. Soția mea este discretă. De când am intrat în politică, acum 15 ani, am dorit să am o linie de demarcație între partea politică și cea privată. Nu consider că dacă ajungi într-o poziție politică, trebuie să tragi tot neamul după tine. Părinții mei sunt în Germania. Le-am spus la telefon că voi candida. M-am confruntat de mai multe ori cu această întrebare: dacă să plec sau să rămân. Așa am hotărât cu soția mea, Carmen, să rămânem aici.

Eu nu pot să am copii. E o chestiune strict biologică. Mi-am dorit foarte mult, dar asta a fost.

Așa cum este conceput proiectul Roșia Montană acum, nu trebuie pus în practică. Începând de la redevență, la protecția mediului, a siturilor arheologice. Pe de altă parte, acolo șomajul este extrem de mare. Așa cum este planificat acum, nu. Dacă se găsește, dacă există o tehnologie mai nouă, mai performantă, atunci merită rediscutat.

Relația cu Rusia este puternic deterioriorată. Relația se poate îndrepta, dar nu noi și nu prin noi. Aici nu este cazul să jucăm un rol-extra, pentru că suntem prea mici. Partea de politică cu China, nu văd ce ne-ar apropia, chiar cu surprindere, cu un gust amar, atunci când tânărul nostru premier s-a dus în China și a lăudat politica Partidului Comunist Chinez. Nu avem nimic cu acea politică.

Ne cunoaștem (cu Angela Merkel, n.red.), dar ne-am întâlnit prea rar, ca să spun că avem o relație informală.

Am o relație foarte bună cu colegii din PDL, iar cu Vasile Blaga am o relație privilegiată. Ne înțelegem mult mai bine decât ne-am fi închipuit că ne vom înțelege. Lucrurile merg realmente foarte bine. Eu sunt convins că toți vor fi în campanie de partea noastră. Am o relație mai bună cu Vasile Blaga decât cu Crin Antonescu. Cred că toată lumea se va mobiliza în turul doi, inclusiv Crin Antonescu.

Candidatura doamnei Macovei nu este o problemă foarte mare, dar cred că poate lua din voturile pe care le-aș fi luat eu. Eu cred că o parte semificativă din voturile UDMR vor veni spre mine. Eu nu am de gând să negociez concepte politice, Ținutul Secuiesc, exclus!

35% e scorul pe care îl voi lua în primul tur. Victor Ponta: 36%. Nu am absolut nimic de care să-mi fie teamă din trecutul meu.

blank