Preşedintele Klaus Iohannis a transmis sâmbătă un mesaj cu prilejul Zilei internaţionale pentru eliminarea discriminării rasiale în care subliniază rolul diversităţii şi multiculturalismului şi totodată importanţa renunţării la prejudecăţi în societatea actuală.

ioha

‘În această zi specială, aduc un omagiu tuturor celor care au luptat şi luptă pentru o lume a toleranţei, egalităţii de şanse şi dreptăţii. Păstrarea memoriei istorice cu privire la formele de discriminare rasială care au marcat atât de grav umanitatea este o datorie a prezentului şi o necesitate pentru progresul oricărei societăţi. Doar prin cunoaşterea şi înţelegerea tragediilor istorice devenim conştienţi de impactul devastator pe care îl poate avea discriminarea. Să nu uităm că pentru libertatea de astăzi s-a luptat cu preţul vieţii iar noi suntem datori să protejăm şi să apărăm drepturile fundamentale ale omului, pentru ca nedreptăţile să rămână lecţii ale trecutului, şi nu actualităţi’, afirmă preşedintele în mesaj.

Iohannis subliniază că diversitatea şi multiculturalismul fac lumea de astăzi mai bogată iar renunţarea la prejudecăţi face societatea mai solidă.

‘Ştim deja din secolul trecut că discriminarea de orice fel contrazice valorile societăţii româneşti şi mai ales respectul, acceptarea celuilalt şi solidaritatea dintre noi. Combaterea rasismului, a discriminării rasiale, a xenofobiei şi intoleranţei este o obligaţie nu doar a oamenilor politici sau a organizaţiilor neguvernamentale, ci a întregii societăţi româneşti. Îmi doresc ca mesajul meu, în calitate de preşedinte al României, să contribuie la efortul comun împotriva discriminării rasiale de orice fel. Înţelegând lecţiile trecutului, vom avea puterea să creăm împreună un viitor al păcii şi libertăţii, al democraţiei şi toleranţei’, mai arată preşedintele Klaus Iohannis.

Ziua internaţională pentru eliminarea discriminării rasiale a fost proclamată de Adunarea Generală a ONU în anul 1966, data de 21 martie fiind aleasă în memoria celor 69 de persoane ucise de poliţie în 1990 în Sharpeville, Africa de Sud, în timpul unei demonstraţii paşnice împotriva legilor care justificau apartheidul, politica de segregaţie rasială practicată până în anul 1991 de guvernul Republicii Sud-Africane.

Conform site-ului ONU, tema ediţiei 2015 a Zilei internaţionale pentru eliminarea discriminării rasiale este ”Învăţând din tragediile istorice pentru a combate discriminarea rasială de azi”

Citeste si...
Preşedintele Klaus Iohannis, ingrijorat de provocarile militare ale Rusiei