Actualitate, Featured

Klaus Iohannis după ce trece epidemia vom fi pregătiți?

Nu putem trece peste evenimentul de sîmbătă. După ieșirile la schi, după plimbările cu bicicleta, după vizita ”de lucru” pe terenul de golf de la Alba Iulia, președintele României Klaus Iohannis s-a dus și pe un șantier anti-coronavirus. E ceva! Este mai mult decît nimic. Şi este un semn că președintele a simțit că i se încălzește scaunul.

Izolat și însingurat, el tot aude sau pricepe cam cum stau lucrurile. Nu află dînsul toate înjurăturile (prin unele locuri, dezamăgiții de prestația sa îl înjură în cel mai pur stil românesc) dar tot își dă seama dacă este pe suiș sau a luat-o la vale în materie de încredere.

Cine își imaginează că pe drumul spre Sibiu și înapoi, președintele Klaus Iohannis doarme sforind și nu aude nici valurile Oltului se înșeală.

”Aude, mă, aude” le mai și pricepe, dar nu poate și nu-i place! Doar cînd îi arde scaunul sau cînd îl înțeapă cîte o pioneză se mai mișcă. Ba, devine chiar agitat. Crede cineva că după declararea ”Stării de urgență” toate declarațiile sale care nu spun nimic sunt întîmplătoare? Președintele pricepe că este nevoie de dînsul și că trebuie să se prefacă măcar că lucrează.

Săptămîna aceasta, președintele Romaniei Klaus Iohannis a făcut trei declarații politice de ”mare însemnătate”. A ieșit în grabă să ne anunțe ”suta de lei pentru mame și gravide ”. Adică prăjiturile ca să stăm cuminți!

-”Două chestiuni aş vrea să spun, două măsuri convenite cu premierul şi miniştrii. Prima: se conturează o rectificarea bugetară extraordinară pe două paliere. E nevoie de alocări mai mari pentru sănătate, e prima prioritate şi e nevoie de oameni şi de bani. A doua chestiune se referă la românii care nu mai pot merge la serviciu şi e nevoie de bani pentru a veni în sprijinul lor. A doua măsură mare: guvernul este pregătit ca mâine (n.r.-astăzi) să dea OUG care permite amânarea plăţii ratelor la bancă pentru persoane fizice, dar şi pentru firme. La cererea clienţilor, plata ratelor se poate amâna cu până la 9 luni, adică la finalul anului. Suntem convinşi că până atunci economia îşi va reveni”.

Cum să-i lase el pe Orban și pe Cîțu să anunțe așa binefaceri pentru popor? Ei n-au față decît pentru comunicări catastrofice! Numai președintele are dreptul la împărțit bomboane. Fie vorba între noi, ar fi sunat ca Dracu să ne trezim că blambecii care au operat tăierile celor 20% din bugetul Sănătății să iasă și să anunțe realocarea de fonduri. Iar povestea cu amînarea plății ratelor la bancă, chiar dacă nu are nici o legătură cu președintele României (personal nici nu cred că este ideea dumisale!) așa tîrzie și neclară cum a fost dată, nici ea nu era de nasul lor.

După ce suspendarea ratelor a fost luată în mai multe țări (românii aflînd mai ales de decizia lui Viktor Orban), după ce trenurile popularității erau deja departe, hop s-au trezit și ai noștri că n-ar strica o asemenea măsură. Drept pentru care președintele Romaniei a ieșit să o anunțe după o întîlnire organizată în biroul său (un fel de tacla guvernamentalo-prezidențială! ) unde chiar nu se putea lua o asemenea decizie.

Dar se putea concepe și comunica o intenție cu vădit caracter propagandistic. Ceea ce s-a si dovedit a fi! A doua zi, cînd fantomele finanțelor ( Florin Vasile Cîțu și Sebastian ”Tianu” Burduja) au apărut la televizor n-au reușit să explice nimic convingător. Nici nu hotărîseră ce conține. Dacă citiți repectiva Ordonanță, apărută în cele din urmă, cea care conține ”facilitatea” cu dobînzi la dobînzi, veți realiza cît este de confuză. Pentru mulți contribuabili, Ordonanța respectivă nu face decît să-i convingă că mult mai avantajos este să își plătească taxele decît să beneficieze de facilitatea anunțată de președinte.

Ei bine, în ziua în care se schimbă ora de vară, președintele a continuat tentativa sa de remachiere patriotico-politică. S-a dus la Insitutul Ana Aslan (lîngă Aeroportul Internațional Otopeni) și a vizitat șantierul aproape instalatului spital militar de campanie. Noi am reținut gîndurile președintelui și le reproducem cu plăcere:

„Tocmai am vizitat acest spital, care, în timp record, a fost asamblat aici, în această locație, un spital militar care este pregătit să primească pacienții care vor fi trimiși aici cu simptome de COVID-19 ”

„Însă, în același timp, trebuie să spun că după ce se termină această criză, care, din păcate, va mai dura, vom face o evaluare la sânge a întregului sistem spitalicesc din România și vom lua toate măsurile pentru a avea dotările cu care să facem față oricărei situații, și unei epidemii, și unui dezastru. Și, în acest sens, îi asigur pe români că suntem pregătiți acum, dar în continuare vom lua măsurile pentru a fi și mai bine pregătiți”, a mai spus președintele României Klaus Iohannis.

Vrînd-nevrînd, spusele sale ne oblige să ne întrebăm, cum se explică faptul că un spital de campanie a putut fi instalat într-o perioadă atît de scurtă? Iar corturi mai sărace pentru triere medicală a diasporenilor, în punctele de vamă de la intrarea în Romania, nu! De ce n-a fost mobilizată armata și la depistarea celor contaminați?

Respectul arătat soldaților care au montat spitalul în doi timpi și trei mișcări ne arată că asemenea amenajeri sunt simple pentru armata romană. Şi puteau fi amplasate și la intrarea în țară, înainte de năvala diasporenilor. Cu siguranță, n-am mai fi traversat contaminarea de acum și nici n-am fi în fața unui uriaș pericol, cum sîntem în aceste zile.

Ce păcat că n-a avut cine să se gîndească! Că nu s-a mișcat nimeni. Că președintele nu era la Cotroceni. Că premierul n-a avut nici ideea și nici curajul.

Oricum, nu contează! Tot la președintele Romaniei se decontează.

Cu același prilej, președintele Klaus Iohannis a mai rostit o frază:

”Îi asigur pe români că suntem pregătiți acum, dar în continuare vom lua măsurile pentru a fi și mai bine pregătiți”.

Cît mai valorează asigurările președintelui? Tocmai ne-a convins încă o data că pe Romania sa normală, pe gripa ușoară și pe sprijinul solid al UE, nu prea putem conta.

 

blank