Klaus Iohannis
Actualitate

Klaus Iohannis, despre trupele NATO: Contribuție importantă la întărirea apărării și securității României

Potrivit președintelui Klaus Iohannis, prezența militarilor portughezi din cadrul NATO în țara noastră are o însemnătate deosebită și este expresia relațiilor foarte bune de cooperare dintre România și Portugalia.

Potrivit președintelui Klaus Iohannis, contingentul portughez din cadrul Brigăzii Multinaționale Sud-Est, aflat la Caracal, alături de militarii din Republica Macedonia de Nord și de ceilalți aliați, are o contribuție importantă la consolidarea posturii NATO de descurajare și apărare pe Flancul Estic.

Prezența militarilor portughezi, o însemnătate deosebită în țara nostră

Președintele Klaus Iohannis a declarat, marți, că prezența militarilor portughezi în țara noastră are o însemnătate deosebită și este expresia relațiilor foarte bune de cooperare dintre România și Portugalia.

„Contingentul militar portughez din cadrul Brigăzii Multinaționale Sud-Est, aflat aici, la Caracal, alături de militarii din Republica Macedonia de Nord și de ceilalți aliați, are o contribuție importantă la consolidarea posturii NATO de descurajare și apărare pe Flancul Estic și la întărirea apărării și securității României și a cetățenilor noștri.

Invadarea Ucrainei de către Rusia a evidențiat, o dată în plus, capacitatea NATO și a Aliaților de a acționa ferm, solidar și coerent atât în sprijinul poporului ucrainean, pentru a diminua efectele severe ale războiului, cât și pentru întărirea și reasigurarea Aliaților de pe Flancul Estic.” a spus Klaus Iohannis, la Caracal, unde, președintele Portugaliei Marcelo Rebelo de Sousa a vizitat Batalionul 1 Instrucție ,,Olt”.

Președintele României le-a spus militarilor că activitatea lor constituie o componentă importantă în cadrul demersurilor de întărire a apărării în Europa și în România.

„Poporul român vă mulțumește pentru efortul dumneavoastră.” a mai spus Klaus Iohannis.

Noi trupe NATO pe teritoriul României

Preşedintele Klaus Iohannis a transmis, luni, Parlamentul României că, a aprobat intrarea, staţionarea şi operarea detaşamentului din Macedonia de Nord pe teritoriul României, cu scopul îndeplinirii misiunilor subsumate consolidării posturii de descurajare şi apărare a NATO.

„În contextul conflictului declanşat de Federaţia Rusă împotriva Ucrainei, SACEUR a propus şi a primit sprijinul naţiunilor aliate pentru iniţierea unor măsuri de vigilenţă sporită pentru consolidarea posturii NATO de descurajare şi apărare pe Flancul Estic.

În acest sens şi în concordanţă cu deciziile adoptate la Summit-ul de la Madrid din 28 – 30 iunie, s-a hotărât extinderea prezenţei forţelor aliate pe teritoriul ţării noastre, ca răspuns la dinamica situaţiei de securitate regională.

În urma discuţiilor bilaterale dintre autorităţile politice din România şi din Macedonia de Nord, autorităţile politice macedonene au aprobat participarea la activităţile de vigilenţă sporită pe teritoriul României cu un detaşament de infanterie şi tehnică aferentă.” a declarat preşedintele României, Klaus Iohannis.

blank