Politic, Stiri

KLAUS IOHANNIS, criticat de un europarlamentar

Preşedintele Klaus Iohannis este criticat pentru lipsa unei reacţii după ce Camera Deputaţilor nu a încuviinţat cererea DNA de urmărire penală a deputatului UDMR, Laszlo Borbely. Europarlamentarul Cristian Preda spune că şeful statului „trebuie trezit din somnul în care a căzut” şi „nu poate să fie mut ca un peşte”.

iohannis_04836800

Europarlamentarul Cristian Preda îl critică pe preşedintele Klaus Iohannispentru că nu a luat poziţie după ce deputaţii au respins cererea de încuviinţare a urmăririi penale în cazul lui Laszlo Borbely.

„Regret că n-am auzit nimic dinspre preşedinte în această privinţă. Am auzit reacţii de la ambasada americană, de la ambasada Olandei şi vreau să vă spun că doar în ţările din lumea a treia reacţionează ambasadele occidentale, nu şi preşedintele. Deci cred că preşedintele trebuie trezit din somnul în care a căzut. Se întâmplă lucruri grave în România de când el a fost ales, Parlamentul este selectiv atunci când e vorba de statul de drept şi asta cred că ar trebui să-l preocupe pe domnul Iohannis. Mi se pare că nu putem lăsa să treacă asemenea lucruri fără să le clarificăm„, a spus Preda, la RFI.

Europarlamentarul a arătat că „există o bătălie pentru majoritate şi trebuie spus că şi cazul Vosganian şi cazul Borbely sunt părţi dintr-un joc de putere, fiindcă acum şi Iohannis şi Ponta caută unul să câştige o majoritate, celălalt să păstreze o majoritate”.

„Ponta s-a exprimat, cum o face el de trei ani, îl ştim, n-avem surprize din partea lui Ponta. Dar aşteptăm să vedem ce crede Iohannis în această privinţă”, a adăugat Preda.

Întrebat ce ar putea face preşedintele în astfel de cazuri, Cristian Preda a răspuns: „Atunci când i-a cerut lui Vosganian să demisioneze din poziţia pe care o ocupa, s-a întâmplat ceva. Repet, acum e vorba de bătălia pentru o nouă majoritate, toată lumea ştie acest lucru, în culise se fac recrutări, preşedintele a exprimat dorinţa de a avea o nouă majoritate. Or trebuie să vedem care-s mijloacele prin care se ajunge la aşa ceva. Face parte din instrumentarul pe care înţelege să-l folosească Iohannis protejarea udemeriştilor în faţa justiţiei? Repet, nu poate să fie mut ca un peşte în această chestiune„.

Fostul ministru al Mediului, Laszlo Borbely, a fost salvat de colegii deputaţi. Plenul Camerei Deputaţilor a respins, miercuri, cererea DNA de încuviinţare a urmăririi penale în cazul deputatului UDMR, în dosarul în care este acuzat de trafic de influenţă. Este a doua oară când Borbely scapă de urmărire penală. 

blank