Klaus Iohannis
Actualitate

Klaus Iohannis: Autoritățile române monitorizează îndeaproape evoluția evenimentelor din Rusia

Președintele Klaus Iohannis a transmis, sâmbătă, că autoritățile române monitorizează îndeaproape evoluția evenimentelor din Rusia, unde liderul Wagner a pornit o revoltă militară.

„Sunt permanent informat despre dezvoltări. Suntem în contact constant cu Aliații”, a mai precizat președintele Klaus Iohannis.

Și premierul Marcel Ciolacu a transmis, sâmbătă, un mesaj după revolta pornită de Prigojin. Acesta a precizat că toate autorităţile române monitorizează îndeaproape situaţia din Rusia, în deplină cooperare cu aliaţii.

„Toate autorităţile române monitorizează îndeaproape situaţia din Rusia, în deplină cooperare cu aliaţii noştri. Sunt informat permanent de Ministerul Apărării şi MAE cu privire la situaţie. Suntem în coordonare cu aliaţii noştri”, a scris Ciolacu pe Twitter.

Evgheni Prigojin, liderul grupului paramilitar Wagner, a afirmat sâmbătă că a intrat în Rusia cu trupele sale cu scopul de a răsturna conducerea militară, spunând că este „gata să moară” împreună cu cei 25.000 de oameni ai săi pentru a „elibera poporul rus”.

Procuratura generală rusă a anunţat deschiderea unei anchete pentru „răzvrătire armată” împotriva lui Prigojin, care s-a revoltat după ce a acuzat armata că i-a bombardat oamenii. Autorităţile au înăsprit măsurile de securitate la Moscova şi în alte câteva regiuni din Rusia, conform Agerpres.

Această turnură dramatică a evenimentelor, cu multe detalii neclare, pare a fi cea mai mare criză internă cu care se confruntă preşedintele Vladimir Putin de când în februarie anul trecut a ordonat o invazie la scară largă a Ucrainei, numind-o „operaţiune militară specială”, comentează Reuters.

Preşedintele rus Vladimir Putin a apărut sâmbătă dimineaţă la televiziunea rusă şi a acuzat grupul Wagner de trădare, declarând că toţi cei care participă la această revoltă militară vor fi pedepsiţi.

blank